Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Parkovanie v hlavnom meste je nočnou morou. Záchytné parkoviská mali byť riešením
Zdielať na

Parkovanie v hlavnom meste je nočnou morou. Záchytné parkoviská mali byť riešením

BRATISLAVA / Od utorka do soboty môžu majitelia vodičských preukazov v rámci Týždňa mobility, cestovať MHD zadarmo. Pointou je ukázať vodičom výhody takéto cestovania. Pravda je však taká, že namotivovať ich, aby presadli z áut do MHD môže počas týždňa asi len to cestovanie zadarmo. Počas roka by to mohli byť napríklad záchytné parkoviská, ktoré sú po celej Európe ukážkou toho, ako kombinácia jazdy autom a využívaním hromadnej dopravy môže fungovať.

V našom hlavnom meste sme vedeli o dvoch "záchytných parkoviskách", no namiesto toho, aby fungovali, skôr nefungujú. Pri našom pokuse vyskúšať si, ako fungujú záchytné parkoviská v našom hlavnom meste sme ani na základe označení záchytné parkovisko nenašli. Podľa slov služby SBS sa v areáli výstaviska nenachádzalo. Zostali tam len značky, ktoré kedysi fungujúce parkovisko označovali. 

"Keďže sme zo strany verejnosti nepociťovali intenzívnejší záujem rozhodli sme sa službu záchytného parkoviska ďalej nerozvíjať," uviedla hovorkyňa Incheby Antónia Mištaľová. Podľa dopravného analytika, nezáujem ľudí oň plynul pravdepodobne z toho, že MHD je od neho príliš ďaleko. 

Podľa ďalších dopravných značiek malo fungovať aj druhé záchytné parkovisko, ktoré síce fungovalo, no za poplatok. Zadarmo by boli pre vodičov len 3 hodiny, potom by museli zaplatiť sadzbu 3 eurá na hodinu. " Nie je to vhodné na režim záchytného parkoviska, kde človek ráno príde, nechá celý deň, alebo aj viac dní tam zaparkované, chodí MHD, a potom sa vráti pre auto a odchádza preč," povedal Jozef Drahovský, dopravný analytik. Navyše analytik dodáva, že tabule označené ako záchytné parkovisko mali byť už dávno odstránené, hlavne kvôli turistom, ktorých to môže ľahko zmiasť.  

Záchytné parkovisko pri hlavnom meste bolo vzdialené 60 kilometrov, a to vo Viedni. Výhodou záchytných parkovísk, ktoré sa väčšinou nachádzajú okraji Viedne je to, že tu zaparkujete za pomerne lacné peniaze. A odtiaľto prejdete len pár krokov a dostanete sa na stanicu metra. Za 24. hodín parkovania tu zaplatíte 3,40€, len pre lepšiu predstavu za týždeň približne 17€ a za mesiac zhruba 64 €. 

Podľa hovorkyne nášho hlavného mesta má Bratislava vypracovanú štúdiu, kde by záchytné parkoviská mohli nachádzať. " Mesto má vytipovaných niekoľko lokalít záchytných parkovísk, na ktorých postupne pracujeme, ako je napríklad cintorín Vrakuňa, Jurajov dvor alebo Janíkov dvor," vysvetlila hovorkyňa Zuzana Onufer.

Či sa však niekedy vybudujú je otázne. "Kľúčovou otázkou je zavedenie parkovacej politiky do praxe, k čomu je potrebná zmena štatútu hlavného mesta. Pokiaľ totiž nebude parkovanie vo verejnom priestore regulované a nebude uprednostnená verejná doprava, záchytné parkoviská nebudú využívané," dodala na záver Onufer. 

Pozrite si reportáž o tom, ako chce Vallo riešiť parkovanie:

.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy