Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nedostatok orgánov na transplantáciu. Pomôcť môže zmena zákona
Zdielať na

Nedostatok orgánov na transplantáciu. Pomôcť môže zmena zákona

BERLÍN / Nemecko rieši problém s nedostatkom orgánov, ktoré by mohli zachrániť život ľuďom, ktorí nevyhnutne potrebujú transplantáciu. Minister zdravotníctva preto navrhuje zmenu súčasného zákona.

V Nemecku momentálne riešia situáciu s nedostatkom orgánov na transplantáciu. Minister zdravotníctva Jens Spahn (CDU) preto navrhuje zmenu súčasného zákona tak, aby bolo možné transplantovať orgány od ľudí, ktorí s tým pred smrťou nevyjadrili výslovný súhlas. Po novom by stačilo, keby s tým oni sami alebo ich príbuzní nevyjadrili nesúhlas. Vo viacerých krajinách je tento postup úplne bežný, ale v Nemecku vyvoláva nepokoje. 

Na transplantáciu momentálne čaká v spolkovej republike, podľa ministra zdravotníctva, približne 10 000 ľudí. Za celý minulý rok ale bolo  k dispozícii len 800 darcov. Aby sa nádeje ľudí zvýšili a pribudlo by darcov, je podľa ministra nutná legislatívna zmena, aj keď si je údajne vedomý toho, že pôjde o zásah do slobody jedinca. "Iba tak sa stane darovanie orgánov normálnou záležitosťou," myslí si.

Jeho návrh, ktorým by sa už čoskoro mal zaoberať parlament, privítala kancelárka Angela Merkel. Politička, ktorá má sama darcovský preukaz, je presvedčená, že chystaná zmena môže skutočne pomôcť ľuďom, ktorí musia niekoľkokrát týždenne dochádzať na dialýzu alebo osobám s inými zdravotnými problémami. "Ja to podporujem a považujem za dôležité, že o tom budeme pojednávať v parlamente. Tam to patrí a každý potom musí rozhodovať na základe vlastného svedomia," povedala kancelárka.  

Za návrh sa vyslovil zdravotnícky expert koaličnej sociálnej demokracie Karl Lauterbach. Podporu vyjadril aj Markus Söder, ktorý ale požaduje, aby zmena bola postavená na základe spoločného konsenzu. K tomu je ale podľa prieskumov verejnej mienky ešte ďaleko. Proti návrhu je totiž až 38 percent Nemcov. Proti sa postavil aj predseda ústredného výboru nemeckých katolíkov Thomas Sternberg: "Cieľ je správny, metóda je zlá. Lásku k blížnemu nie je možné vynútiť zákonom." Podľa neho život nekončí smrťou a ľudia by mali mať možnosť automaticky počítať s nedotknuteľnosťou svojho tela. 

Avšak až budúci mesiac ukáže, ktoré argumenty prevážia v rozhodujúcej debate. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy