Zatiahnuté
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Z lietadla vyhadzujú tisíce rýb do jazera
Zdielať na

Z lietadla vyhadzujú tisíce rýb do jazera

Zdroj: youtube/BTMG

UTAH / Oddelenie ministerstva životného prostredia v Utahu sa minulý týždeň pochválilo na sociálnych sieťach trochu netradičným doplňovaním zásob rýb. Budúcich obyvateľov vysoko položených vôd totiž do jazier vakladajú či možno presnejšie povedané vyhadzujú priamo z lietadla.

V horách v severnom Utahu sú jazerá, v ktorých radi lovia rybári aj turisti. Kým nižšie položené vodné plochy možno zásobiť normálnym spôsobom a ryby sú prevážané v kontajneroch nákladných áut, pre horské jazerá nie je tento spôsob ideálny. Cesta po zemi by trvala príliš dlho, a tak sa používajú lietadlá.

Lietadlá pri vysádzaní rýb v horských oblastiach začali používať v 50. rokoch, keď postupne nahrádzali kone. Niekde museli ryby vynášať v nádržiach ľudia pešo. V severnom Utahu lietadlá začali používať až minulý rok.

Ministerstvo uvádza, že počet rýb, ktoré toto "extrémne" vysádzanie prežijú, sa pohybuje medzi 95 a 99 percentami. To je podstatne viac, než keby mladé ryby museli podstúpiť zdĺhavú a stresujúce cestu v nákladných vozidlách.

Vďaka tomu, že sú vysádzané ryby veľmi malé, ministerstvo uvádza veľkosť medzi 3 až 8 centimetre, pád do vody z výšky pre nich nepredstavuje väčšie riziko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy