Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Deti snívajú o dovolenke, rodičia majú nočnú moru z toho, čím deti nakŕmia
Zdielať na

Deti snívajú o dovolenke, rodičia majú nočnú moru z toho, čím deti nakŕmia

Archívna reportáž

LONDÝN / Kým u nás sa riešia "dovolenkové poukážky", v Spojenom kráľovstve si zvykajú na nový výraz: "dovolenkový hlad". Až tri milióny britských detí z chudobných rodín totiž počas školských prázdnin prichádzajú o jedno zaručené teplé jedlo denne. Pomôcť sa im snažia charitatívne organizácie, ktoré usporiadajú pre deti letné tábory aj so stravou.

Leto je pre väčšinu detí čas vytúžených letných dovoleniek. No aj v Británii sú milióny rodičov, ktorí majú úplne iné starosti: majú stres a strach z toho, aby dokázali nakŕmiť svoje rodiny. Spojené kráľovstvo síce podľa portálu CNN má najvyšší plusový rozpočet od roku 2000, no mnohé komunity sú na tom ekonomicky tak zle, že sa desia 6-týždňových školských prázdnin z jednoduchého dôvodu - namiesto školskej jedálne budú musieť deťom poskytovať obedy doma.

V regióne Coventry žije až 31% detí v chudobe. Keď nie je škola, nie sú ani obedy zdarma. Počet rodín s týmto problémom rastie. Jedna z charitatívnych organizácií, ktorá pomáha ľuďom v núdzi a dodáva im prebytočné potraviny z obchodov, FareShare uvádza, že počet podporovaných narástol v porovnaní s vlaňajškom o 44% na 9,653 a počet ľudí využívajúcich potraviny od FareShare každý týždeň narástol v rokoch 2017-18 na 772,390.

Unicef v roku 2017 zaradil Spojené kráľovstvo z hľadiska zabezpečenia potravín na 34. miesto v rebríčku 41. najvyspelejších krajín. Defínicia potravinovej neistoty znie: "nedostatok bezpečného prístupu k dostatočným, bezpečným a výživným potravinám, ktoré dokážu zabezpečiť normálny rast a vývoj, ako aj aktívny a zdravý životný štýl." V Británii trpí na potravinovú neistotu až 1 z piatich detí do veku 15 rokov. Spojené kráľovstvo je na tom teda horšie ako Grécko či Taliansko.

Krízu sa snažia tlmiť potravinové banky a prázdninové kluby, ktoré poskytujú potravu pre tých, ktorí jej nemajú dostatok. Letný tábor v Coventry poskytuje deťom jedno teplé jedlo denne ako aj rôzne aktivity. "Je to pre nás rodičov ťažké. Počas prázdninového obdobia trávim mnoho času rozmýšľaním nad tým, čo si môžeme a nemôžeme dovoliť," vraví Elaine Packer, mama 10-ročného Reece-a. "Robiť to sedem dní v týždni je naozaj ťažké. Takže keď máme niečo takéto, čo je zadarmo a deti dostanú teplé jedlo, je to úžasné."

Pomoc poskytnú každému, kto prejde dverami, bez otázok. "Viete, že deti prichádzajú hladné, pretože sa hneď pýtajú: O koľkej bude obed?" hovorí Diane Williams z charity Moat House Community Trust. "Vidíte ich pobehovať okolo kuchyne, tak im dáme aspoň nejaké ovocie, kým bude obed hotový. Už sme si na to zvykli. Nemali by sme byť na niečo takéto zvyknutí, ale sme."

Podobné prázdninové kluby prevádzkuje takmer 600 rôznych organizácií, ktoré spolu poskytujú viac ako 187 tisíc jedál pre zhruba 22.000 britských školákov. Mnohé rodiny uprednostňujú takéto kluby pred potravinovými bankami. "Ľudia nemajú radi potravinové banky. Majú pocit, že sú pri ich návšteve posudzovaní," vraví Williams. "Takéto programy sú otvorené pre každého a nikto nikoho nesúdi. Nikto nevie, kto z návštevníkov si môže alebo nemôže dovoliť teplé jedlo. Môže prísť celá rodina, zúčastniť sa na hrách a aktivitách a potom si dať teplú večeru. Nikto sa ich na nič nepýta."

Peniaze získali z programu Feeding Britain, ktorý vytvorili poslanci za Stranu práce Emma Lewell-Buck a Frank Field. Tento rok zabezpečili zo štátneho rozpočtu podporu 2 milióny libier, na budúci rok možno získajú až 10 miliónov. A nejde len o stravu. U chudobných detí sa počas prázdnin preukázateľne znížila vedomostná úroveň a potom potrebovali celé týždne na dobehnutie ostatných.  "Najviac nám záleží na tom, aby deti počas prázdnin neprišli o pokrok, ktorý urobili počas školského roka," vraví Field. "Vo vládnom návrhu na podporu týchto aktivít chceme kombinovať jedlo a zábavu, pretože zábava pomáha rozvíjať kognitívne schopnosti detí.

Dôležitosť kvalitných a chutných jedál v školských jedálňach si často uvedomíme, až keď o ne prídeme:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy