Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Praskol najväčší ľadovec na svete a topí sa
Zdielať na

Praskol najväčší ľadovec na svete a topí sa

ARKTÍDA / Najstarší a najhrubší ľadovec v Arktíde prvýkrát v histórii praskol a začal sa topiť. Na severe Grónska sa tak vytvorila vodná plocha, ktorá vždy bývala trvale zamrznutá aj v letných mesiacoch. Jeden z meteorológov opísal situáciu ako "desivú".

Tento fenomén - praskanie ľadovcov, ktorých ľad v minulosti vydržal aj cez letné mesiace kompaktný a neporušený - bolo možné pozorovať už druhýkrát v tomto roku. Topenie tohto ľadovca klimatológovia odôvodňujú celkovou zmenou klímy a zvlášť extrémne suchým horúcim letom na severnej pologuli, ktorá takmer štyri mesiace sužovala Európu i Áziu.

Podľa meteorológov začalo v oblasti Grónska abnormálne počasie už tento rok vo februári. Za prasknutie ľadovca môže podľa nich okrem letných tropických teplôt práve taktiež februárové počasie, ktoré bolo extrémne veterné a ľadovec sa tak dostal vôbec najďalej od pevniny od doby, kedy ho monitorujú, teda od roku 1970.

"Takmer všetky ľadovce na severe Grónska sú už popraskané a tým pádom ľahšie mobilné," povedala pre britský denník Telegraph Ruth Mottram z Dánskeho meteorologického inštitútu (DMI). "Voda na severe Grónska je neobvyklá. Predtým sme toto miesto prezývali `posledná ľadová oblast`, pretože práve v týchto miestach bol vždy ľadovec, ktorý sa nikdy neroztopil,"dodáva Mottram.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy