Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po roku ticha zverejnil Islamský štát ďalšiu nahrávku. Vytrvajte, vyzýva vodca bojovníkov
Zdielať na

Po roku ticha zverejnil Islamský štát ďalšiu nahrávku. Vytrvajte, vyzýva vodca bojovníkov

KÁHIRA / Teroristická organizácia Islamský štát po takmer roku zverejnila prvú zvukovú nahrávku, na ktorej hovorí vodca abú Bakr Bagdádí. Ten na zázname vyzýva svojich stúpencov, aby vytrvali. Informovala o tom spravodajského agentúra al-Furkán, ktorá pre Islamský štát pracuje.

"Pre mudžáhida miera víťazstva či porážky nezávisí od miesta, ktoré bolo ukradnuté alebo sa stalo vlastníctvom toho, kto má vzdušnú prevahu, medzikontinentálne strely či bomby," uviedol v takmer 55 minútovej nahrávke Bagdádí. 

Prehlásenie bolo zverejnené v rovnakom čase, kedy muslimovia slávia sviatok obetí (íd al-adhá). Posledná Bagdádího nahrávka sa objavila minulý rok 27. septembra. V 46-minútovom zázname vtedy vodca Islamského štátu vyzýval svojich spolubojovníkov, aby pokračovali v odpore voči nepriateľom. 

V roku 2014 sa príslušníkom Islamského štátu podarilo získať kontrolu nad takmer polovicou Sýrie a nad tretinou Iraku. O tri roky neskôr prišla teroristická organizácia prakticky o všetky územia, vrátane hlavných bášt, a to o iracký Mosul a sýrskej Rakky. Irak minulý rok ohlásil definitívnu porážku Islamského štátu na svojom území. 

Radikáli sa skrývajú v púštnej oblasti medzi Sýriou a Irakom a ďalej páchajú krvavé útoky. Práve v tej oblasti sa najskôr s nimi ukrýva aj Bagdádí. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy