Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Experti varujú: Časť Morandiho mosta sa odtrhne, treba ho spevniť
Zdielať na

Experti varujú: Časť Morandiho mosta sa odtrhne, treba ho spevniť

JANOV / Experti varujú, že Morandiho most treba čo najrýchlejšie zbúrať. Podľa najnovšej analýzy expertnej komisie ministerstva dopravy hrozí, že sa ďalšia časť odtrhne. Komisia zistila, že na kľúčovom pilieri je veľký stupeň korózie.

"Morandiho most v talianskom Janove treba čo najrýchlejšie zbúrať," varujú experti z ministerstva dopravy. Podľa ich najnovších zistení hrozí, že sa ďalšia časť zrúti. Kľúčový pilier má totiž vysoký stupeň korózie. 

Nebezpečná je aj východná časť diaľničného mosta, pod ktorého troskami zahynulo 43 ľudí. "Je veľmi nebezpečná a musí sa zbúrať, alebo spevniť a zaistiť," povedal to v stredu architekt Roberto Ferrazza, šéf vládnej komisie expertov. Podľa ich zistení bola zistená korózia na pilieri číslo 10., ktorý drží východnú časť mosta. Experti už varovali ministerstvo dopravy aj prevádzkovateľa mostu, firmu  Autostrade per l'Italia. Oba subjekty vyzvali, aby okamžite začali so zabezpečením zvyšných častí mosta.

Polícia v stredu taktiež zasahovala v sídle Autostrade per l'Italia, aby zaistila príslušnú dokumentáciu pre ďalšie vyšetrovanie. Firma v krajine prevádzkuje asi 3000 kilometrov diaľníc.  Vláda ju viní za nedostatočnú údržbu tohto mosta. 

Príčiny zrútenia stále nie sú známe. Hovorí sa ale o konštrukčných vadách a práve spomínanej nedostatočnej údržbe. Taliansky týždenník  L'Espresso v pondelok na svojom webe napísal, že niekoľko technikov vo februári zistilo, že korózia nosných lán most oslabila až o 20 percent. Podľa týždenníka o chybe vedelo aj ministerstvo dopravy a prevádzkovateľ mosta. Opatrenia ale neprijali. j

Autentické video

Veľká časť mosta Morandi v Janove sa zrútila 14. augusta počas prudkého lejaku. V jeho troskách zahynulo 43 ľudí a ďalších 600 obyvateľov domov nachádzajúcich sa pod narušenou stavbou muselo preventívne opustiť svoje domovy.

Talianska finančná polícia v pondelok zverejnila zábery z bezpečnostných kamier. Videozáznam natočený z dvoch rôznych uhlov ukazuje silné dažde na mieste tragédie. Na videách tiež vidieť autá a ľudí, ktorý popri pilieroch mosta prechádzajú chvíľu predtým, ako sa na zem zrútia obrovské kusy betónu. Potom vidieť na kamere už len prach po páde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy