Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zelenka si chcel s heparínom zažiť "vzrúšo"
Zdielať na
Zahraničie

Zelenka si chcel s heparínom zažiť "vzrúšo"

Zdroj: ČTK/Alexandra Mlejnková

"Potreboval som činnosť, akciu, vedel som, že keď podám heparín, príde lekár a bude sa niečo diať," hovorí niekoľkonásobný vrah, bývalý zdravotník, ktorý svojim pacientom podával liek na riedenie krvi a spôsobil im tak smrť vykrvácaním.

Bývalý zdravotník Petr Zelenka, obžalovaný zo siedmich vrážd a desiatich pokusov o vraždu pacientov v havlíčkobrodskej nemocnici, sa dnes pred Krajským súdom v Hradci Králové priznal k tomu, že pacientom podával liek na riedenie krvi heparín.

Zdôvodnil to túžbou po akcii. Na to však, koľkokrát heparín pacientom aplikoval, si nepamätá. "Potreboval som činnosť, akciu, vedel som, že keď podám heparín, príde lekár a bude sa niečo diať," hovorí. Sám nevysvetlil, prečo začal pacientom podávať práve liek na riedenie krvi. "Tá myšlienka prišla sama, opakovala sa. Neviem, prečo som vybral heparín. Snáď práve preto, že sa často používal." Tvrdí, že mal v tej dobe ťažké psychické problémy a bral lieky. "Nikdy som sa ako vrah necítil, neprišiel som do práce, aby som zabíjal."

Hlavné pojednávanie začalo dnes ráno po deviatej hodine čítaním obžaloby štátnou zástupkyňou Lenkou Faltusovou, ktorej to trvalo približne 20 minút. Zelenka čítanie sledoval pomerne vyrovnane s mierne sklonenou hlavou. Potom predseda senátu súdu Jiří Vacek prečítal požiadavky pozostalých na náhradu škody. Verejný proces v najväčšej súdnej sieni hradeckého súdu sleduje asi päť desiatok ľudí, najmä novinárov.

Zatiaľ čo otec obžalovaného Bohumil Zelenka opakovane tvrdí, že jeho syn je v zlom psychickom stave a žiada jeho klinické vyšetrenie, podľa posudkov v obžalobe je Zelenka duševne zdravý a za svoje činy trestne zodpovedný.

Zo záverov znaleckého posudku tiež vyplýva, že motívom jeho jednaní bola reakcia na syndróm vyhorenia a únavu z práce.

Zdielať na

Najčítanejšie správy