Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Balkáne sa objavila západonílska horúčka
Zdielať na

Na Balkáne sa objavila západonílska horúčka

BALKÁN / Na Balkáne sa objavila západonílska horúčka. Je to vírus, ktorý sa u takmer 20 percent infikovaných môže prejaviť vážnymi symptómami, v niektorých prípadoch môže byť choroba až smrteľná. V Srbsku v nedeľu potvrdili už 11. obeť. Vírus je momentálne vo viacerých európskych krajinách, vrátane obľúbeného Chorvátska. Podľa infektológa dôvod na paniku nie je.

Vo väčšine prípadov sa západonílska horúčka podobá na bežnú chrípku, a o pár dní ste fit. No nie vždy. Inkubačná doba je pritom 2-14 dní.
Vírus, ktorý objavili v prvej polovici minulého storočia v Ugande, sa podla infektológa rozšíril do celého sveta. Pred rokmi dorazil aj do Európy. Aktuálne hlásia nakazených v Taliansku, v Grécku, v Maďarsku či v Rumunsku, v Srbsku a najnovšie aj v obľúbenom Chorvátsku. Za všetko môže komár infikovaný prevažne od vtákov a jeho následné uštipnutie.

"Aj ten náš obyčajný komár zvaný komár pisklavý aj ten môže preniesť tento vírus tým, že sa nasaje na chorom cicavcovi a potom uštipne človeka," opisuje infektológ Ivan Bakoš. "Podľa srbského inštitútu verejného zdravia bolo v Srbsku zaznamenaných okolo 100 prípadov, oslovili sme aj Chorvátske ministerstvo zdravotníctva. V tomto roku zaznamenali 4 prípady ochorenia na západonílsku horúčku," povedal hovorca MZV Igor Skoček. 

K dnešnému dňu je v Srbsku aktuálne 126 ľudí nakazených, v nedeľu si vírus vyžiadal 11. obeť. "Nad 80 percent prípadov, ktorí sú infikovaní týmto vírusom, tí nemajú žiadne príznaky ochorenia. To znamená je to asymptomatický priebeh," opisuje Bakoš. 

U zvyšných takmer 20 percentách infikovaných sa objavia vážne symptómy. "Sprevádzajú ho bolesti hlavy, kĺbov, svalov, hrdla i brucha, môže sa končiť smrťou," rozpráva hovorkyňa ÚVZ Jozefína Kaššová. A to v ojedinelých prípadoch, keď vírus napadne nervový systém. Pacient tak dostane encefalitídu alebo meningitídu.

Západonílska horúčka sa objavila na Balkáne v roku 2012. Napríkald v takom Chorvátsku zomrel jeden človek, a to pred dvomi rokmi. I keď sa vírus objavil aktuálne v tejto krajine opäť, nie je dôvod na paniku. Napokon Slováci navštevujú lekárov pri Jadrane z úplne iných dôvodov. "Najčastejšie s bolesťami brucha, ucha kvôli potápaniu, či alergiami a rôznymi virózami .Taktiež s dýchacími problémami," vymenováva Marin Bušelić, lekár v meste Makarska. 

Nuž a často majú našinci oslabenú imunitu, pretože to prehnali s pobytom na slnku. Liek na západonílsku horúčku ako taký neexistuje, sú len lieky na tlmenie jej príznakov. Komáre nakazené smrtiacim vírusom zaznamenali tento rok aj u našich českých susedov na Južnej Morave a v minulosti taktiež aj u nás na Záhorí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy