Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mladík pod vplyvom drog kradol autobusy a jazdil na výlety, posedí si viac ako rok
Zdielať na

Mladík pod vplyvom drog kradol autobusy a jazdil na výlety, posedí si viac ako rok

Zdroj: noviny.sk

BRNO / Devätnásťročný Miloslav Dvořák sa v januári vybral na brnenskú autobusovú stanicu, tam ukradol autobus a vydal sa s ním na cestu po Brne a okolí. Brnenský Krajský súd za to už šesťkrát trestaného mladíka poslal na 15 mesiacov do väzenia a nariadil mu ochrannú liečbu. Aby toho nebolo málo, Miloslav nemá ani vodičák.

Mladík trpiaci psychickým ochorením sa osudný deň posilnil niekoľkými pivami, na to si dal marihuanu a extázu a vydal sa na autobusovú stanicu. Tam našiel kľúče od voza ukryté na prednom kolese a vydal sa na cestu. Nakoniec ho opustil, podarilo sa mu totiž pokaziť prevodovku.

Hneď na druhý deň svoju akciu zopakoval. Vzal si niekoľko tabliet extázy, ukradol ďalší autobus a prechádzal sa po Brne, nabúral. Voz teda odstavil a odišiel. Nasledujúci deň sa pre neho vrátil a absolvoval ďalšiu jazdu po Brne a okolí, kým jeho jazdu neukončila policajná hliadka.

Brniansky mestský súd už skôr potrestal mladíka za ohrozenie pod vplyvom návykovej látky 15 mesiacmi väzenia a zakázal mu na 4,5 roka šoférovať. Ale nenariadil mu žiadne ochranné liečenie, hoci podľa znaleckého posudku mladík trpí duševnou chorobou. 

"Nenavštevuje psychiatra a neužíva lieky. Nemá kritický náhľad na svoje konanie, a len ak sa bude liečiť, bude schopný viesť riadny život," vyhlásil prokurátor.

Ani mladíkov advokát proti prípadnej nariadenej liečbe neprotestoval. "Jeho neliečená choroba môže byť určitým predpokladom pre páchanie trestnej činnosti," pripustil pre portál Novinky.cz.

V New Yorku testovali samoriadiaci autobus:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy