Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mäso z klonovaných zvierat sa na pultoch len tak neobjaví
Zdielať na
Zahraničie

Mäso z klonovaných zvierat sa na pultoch len tak neobjaví

Zdroj: Jean-Etienne Poirrier

Názor Bruselu vraj zatiaľ nezmení ani vyjadrenie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), podľa ktorého nie sú tieto produkty škodlivé.

Mäso či mlieko z klonovaných zvierat sa na pultoch obchodov v Európskej únii len tak neobjaví, uistila dnes spotrebiteľov Európska komisia. Názor Bruselu vraj zatiaľ nezmení ani vyjadrenie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), podľa ktorého nie sú tieto produkty škodlivé.

Predaj niektorých mastných výrobkov z klonovaných zvierat v utorok navyše povolil Americký úrad pre potraviny a liečiva (FDA). "V súčasnosti nie sú v Európskej únii na komerčné účely využívané žiadne  klonované produkty," povedala novinárom hovorkyňa Európskej komisie Nina Papadulakiová. Členské štáty viacmenej otvorili konzultácie, či stanoviť pre mäso a mlieko z klonovaných zvierat pravidlá, či predaj týchto produktov rovno povoliť.

Američania údajne zatiaľ nepočítajú s tým, že by sa klonované produkty vyvážali. Papadulakiová upozornila, že klonovanie nie je vôbec lacnou záležitosťou, čo pripúšťajú i USA. Počet produkčných spoločností, ktoré využívajú techniky klonovania, je v Spojených štátoch ešte obmedzený a potrvá ešte asi päť rokov, než si spotrebitelia budú môcť kúpiť výrobky z klonovaných zvierat v supermarketoch, citovala agentúra AFP odborníkov. V USA je v súčasnosti asi 570 klonovaných hospodárskych zvierat.

Že sa produkty z klonovaných zvierat objavia vo vzdialenej budúcnosti i na európskom trhu sa zrejme vylúčiť nedá. I preto si Európska komisia nechá urobiť prieskum Eurobarometer a pokusí sa tak zistiť, čo si o mäse či mlieku klonovaných zvierat myslia obyvatelia EU.

Okrem toho by výkonný orgán "dvadsaťsedmičky" mal taktiež dostať správu etickej komisie, ktorá sa týmto problémom zaoberá. "Potom spoločne s výsledkami Eurobarometru a akýmikoľvek vedeckými poznatkami budeme uvažovať o prípadných opatreniach, ku ktorým by sa dalo pristúpiť," dodala Papadulakiová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy