Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Brazílsky prezident sa stretol s bratmi Castrovými
Zdielať na
Zahraničie

Brazílsky prezident sa stretol s bratmi Castrovými

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v utorok v kubánskej metropole diskutoval s Fidelom a Raulom Castrovými. <b>VIDEO: Lula ukazuje médiám fotodokumentáciu s bratmi Castrovými</b>

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v utorok v kubánskej metropole  diskutoval s Fidelom a Raulom Castrovými.

REUTERS

Okrem toho v priebehu jednodennej návštevy na karibskom ostrove podpísal niekoľko hospodárskych dohôd. Oznámili to v noci na dnešok agentúry.

Lulova cesta na Kubu by mala vylepšiť vzťahy medzi oboma krajinami po minuloročnej kritike, ktorú kubánsky vodca Fidel Castro namieril na brazílskeho prezidenta kvôli jeho politike propagujúcej výrobu biopalív. Okrem toho znamenala dobrú príležitosť k rozšíreniu brazílskych investícií i ekonomickej prítomnosti na Kube.

Fotky zo stretnutia oboch politikov ukázali v pomerne dobrej kondícii Fidela Castra, ktorý v lete 2006 podstúpil ťažkú operáciu zažívacieho traktu a právomoci dočasne odovzdal svojmu bratovi Raulovi.

Tesne pred odletom brazílsky hosť vyjadril presvedčenie, že Fidel Castro "je pripravený sa chopiť svojej politickej úlohy na Kube a svojej historickej úlohy vo svete, jeho bystrosť je neuveriteľná a jeho zdravie je dokonalé".

K obsahu rozhovoru, ktorý trval takmer dve a pol hodiny, dodal bez podrobností, že hovorili o všetkých možných témach.

Fidel Castro, ktorý sa v 81 rokoch stále zotavuje z ťažkej choroby, iba zriedka prijíma hostí. Obvykle sa stretáva s venezuelským prezidentom Hugom Chávezom, ktorý v Kube vidí vzor pre budúcnosť Venezuely.

Zdielať na

Najčítanejšie správy