Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kosatka po 17 dňoch opustila svoje mŕtve mláďa
Zdielať na

Kosatka po 17 dňoch opustila svoje mŕtve mláďa

Zdroj: twitter/CWROrcas

SEATTLE / Výskumníci tvrdia, že ohrozená veľryba, ktorá hlavou tlačila viac ako dva týždne mŕtve mláďa, konečne opustila telo mláďaťa a vráti sa späť k normálnym činnostiam.

Centrum výskumu veľrýb v štáte Washington hovorí, že v sobotu popoludní sledovalo kosatku, známu ako J35, v horách Haro Strait západne od ostrova San Juan medzi americkou pevninou a Vancouverským ostrovom.

Jalfa J35 zomrela krátko po narodení 24. júla. Matka niesla mláďa najmenej 17 dní. Tento príbeh emocionálne zasiahol celý svet, píše the Guardian.

Napokon opustila mláďa, pretože sa rozkladalo. Centrum zakladateľa výskumu veľrýb Ken Balcomb povedal, že mu odľahlo, keď videl, ako sa J35 vrátila k typickému správaniu.

Uplynulo tri roky, odkedy kosatka porodila živé mláďa. Za posledných 20 rokov sa do stáda narodilo 40 kosatiek, zatiaľ čo 72 zomrelo. Len 75 kosatiek zostáva v ohrozenej skupine. Tieto cicavce  sú dlho žijúce - jednu v Seattli prezývali babička, pretože verili, že žila 106 rokov. 

Podľa Kena Balcomba nie je trúchlenie u kosatiek nad smrťou mláďaťa nič neobvyklé. "Toto je ale najdlhšie držanie smútku, aké som kedy u kosatiek zažil," hovorí Ken Balcomb.

Pre matku mláďaťa to muselo byť aj mimoriadne fyzicky vyčerpávajúce. Každý deň s mláďaťom vážiacim 180 kg preplávala okolo sto kilometrov. Pravidelne sa pritom potápala, aby vytlačila potápajúce sa telo mláďaťa. Po dobu, keď svoje mláďa takto držala pri hladine, nemala priestor uloviť si potravu.

Vedci pozorovali unikátnu bielu kosatku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy