Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Američan, ktorý umiera na rakovinu, vyhral súd nad výrobcom postrekov
Zdielať na

Američan, ktorý umiera na rakovinu, vyhral súd nad výrobcom postrekov

Archívne video

SAN FRANCISCO / Súd v San Franciscu v piatok nariadil biotechnologickej spoločnosti Monsanto zaplatiť odškodné 289 miliónov dolárov bývalému školskému správcovi Dewayneovi Johnsonovi. Ten amerického výrobcu osív, hnojív a pesticídov zažaloval za to, že mu herbicíd Roundup, ktorého je firma výrobcom, spôsobil rakovinu.

Monsanto spojitosť medzi výrobkom a ochorením odmieta a proti verdiktu sa odvolá. Prípad by podľa BBC mohol spustiť vlnu ďalších procesov. Majiteľ Monsanta, nemecký konglomerát Bayer, v reakcii oznámil, že liek Roundup je bezpečný.

Johnsonov prípad je prvou zo stoviek žalôb týkajúcich sa prípravku Roundup a jeho údajnej súvislosti s non-Hodgkinovým lymfómom, ktorý sa dostal pred súdny porotu. Tá v piatok po troch dňoch rokovaní dospela k záveru, že herbicíd "značne" prispel k mužovej rakovine a že výrobca mal o potenciálnych rizikách informovať varovnou etiketou. Porota vyhovela požiadavke poškodeného na náhradu škody sumou 39 miliónov dolárov a firme vymerala ďalších 250 miliónov dolárov ako trestný postih.

Johnson používal prípravok Roundup, ktorého hlavnou aktívnou zložkou je glyfozát, pri práci ako školský správca niekedy až tridsaťkrát do roka. Jeho právnici uviedli, že prípravkom postrekoval rastliny z veľkej nádrže pripevnené na vozidle. Pri silnom vetre sa mu vraj chemikália dostávala do tváre a raz, keď mu praskla hadička, mu pokryl herbicíd celé telo.

Právnik Brent Wisner uviedol, že keď sa Johnsonovi na tele objavila vyrážka, prečítal si etiketu na balení a dokonca spoločnosť Monsanto kontaktoval. Pred nebezpečenstvom vzniku rakoviny ho ale ani tak nikto nevaroval. Non-Hodgkinov lymfóm mu bol diagnostikovaný v roku 2014, keď mal 42 rokov. Rakovina je u neho teraz v konečnom štádiu, uviedla agentúra AFP. Počas štvortýždňového procesu sa pred súdom v San Franciscu vystriedalo mnoho odborníkov, zhoda ohľadne toho, či môže glyfozát spôsobiť rakovinu, medzi nimi ale nepanovala.

Kúpa za 63 miliárd dolárov

"Chceme vyjadriť súcit pánovi Johnsonovi a jeho rodine," uviedla spoločnosť Monsanto vo vyhlásení. "Rozhodnutie nič nemení na fakte, že 800 vedeckých štúdií a závery americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA), národných zdravotníckych úradov a ďalších regulačných úradov po celom svete potvrdzujú, že glyfozát nespôsobuje rakovinu a nespôsobil rakovinu ani pánovi Johnsonovi," pokračovalo vyhlásenie . Monsanto sa preto chce proti piatkovému rozsudku odvolať.

Spoločnosť Bayer vo svojom vyhlásení uviedla, že glyfozát považuje za "bezpečnú a nekarcinogénnu" látku. "Na základe vedeckých dôkazov, overovaniu vykonanému vo svetovom meradle a na základe desiatok rokov praktických skúseností s využívaním glyfosátu sa Bayer domnieva, že je glyfozát bezpečný a nie je karcinogénny," povedal hovorca firmy. Výrok súdu podľa neho "odporuje vedeckým záverom, podľa ktorých medzi Johnsonovou chorobou a používaním glyfosátu neexistuje žiadna spojitosť". Bayer kúpil Monsanto v júni za 63 miliárd dolárov.

Americká spoločnosť je jednotkou na svetovom trhu so semenami a je tiež jedným z najväčších svetových producentov herbicídov, pesticídov a hnojív. Podľa agentúry Reuters čelia v Spojených štátoch viac než 5 000 žalôb podobných tej Johnsonovej.

Herbicíd Roundup uviedla spoločnosť Monsanto na trh v roku 1974. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), v roku 2015 dospela k záveru, že glyfozát obsiahnutý v tomto najrozšírenejšom prípravku na ničenie buriny je karcinogénny. Americká EPA zastáva názor, že aktívna zložka látky Roundup nepredstavuje pre človeka nebezpečenstvo, ak výrobok používa v súlade s inštrukciami na obaloch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy