Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Venezuelský prezident Maduro tvrdí, že na neho spáchali atentát. Generál v exile tomu neverí
Zdielať na

Venezuelský prezident Maduro tvrdí, že na neho spáchali atentát. Generál v exile tomu neverí

CARACAS / Venezuelský prezident Nicolás Maduro tvrdí, že sa v sobotu večer počas svojho prejavu v Caracase stal terčom neúspešného pokusu o atentát. Blízko miesta, kde prezident prednášal svoj prejav explodovalo výbušné zariadenie. Prezident a ďalší členovia vlády vyviazli z incidentu bez ujmy. Zranenia ale utrpelo asi sedem členov Národnej gardy.

Prezident Maduro prednášal prejav pri príležitosti osláv 81. výročia vzniku Národnej gardy. Súčasťou ceremónie bola aj vojenská prehliadka.

K incidentu sa na twitteri prihlásila neznáma skupina. Podľa nej išlo o operáciu Fénix cielenú proti Madurovi. "Ukázali sme, že sú zraniteľní. Nepodarilo sa to dnes, ale je to len otázka času," napísala skupina, ktorá sa označila za spojenie vlasteneckých vojakov a civilistov loajálnych venezuelskému ľudu. 

Okolo incidentu ale panujú rôzne nejasnosti. Objavili sa aj obavy, že by incident Maduro využil k ďalšiemu prenasledovaniu opozície. Veľké opozičné strany incident zatiaľ nekomentovali, no menšia opozičná strana Causa R vyzvala ku generálnej stávke ako forme demokratického protestu. "Madurovi neveríme, ale vieme o nevôli v kasárňach a o konflikte vo vnútri chavistov," uviedla na twitteri strana Causa R. Pripomínali tak stranu predchádzajúceho prezidenta Huga Cháveza, ktorá v poslednom roku kritizuje Maduru zare autoritárstvo a za to, že nedokáže riešiť hlbokú ekonomickú krízu krajiny. 

Generál v dôchodku Hebert García Plaza, ktorý žije v exile, označil "pokus o atentát" na Maduru za zinscenovaný. "Zdá sa, že to zosnovala vláda, aby sa mohla označiť za mučenícku, aby mohla obviniť pravicovú opozíciu a Kolumbiu, a aby mohla zakázať demonštrácie a stávku," uviedol generál. 

Vo Venezuele sa v posledných týždňoch množia protesty proti vláde pre katastrofálnu ekonomickú situáciu v krajine. Ľuďom chýbajú základné potraviny, lieky, stále častejšie sú vo viacerých regiónoch niekoľkohodinové výpadky elektrickej energie, ktoré trvajú už niekoľko mesiacov. V niektorých oblastiach sa ľudia sťažujú, že im netečie voda, niekde kolabujú aj verejné služby, nefunguje odvoz odpadu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy