Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Večný odpočinok spolu s domácim miláčikom. Je to možné v Rakúsku
Zdielať na

Večný odpočinok spolu s domácim miláčikom. Je to možné v Rakúsku

Archívne video

VIEDEŇ / Už viac ako mesiac je možné rezervovať si miesto na viedenskom cintoríne, na ktorom môžu ľudia k večnému odpočinku zaľahnúť spoločne so svojimi domácimi miláčikmi. Na prvom pohrebisku svojho druhu v rakúskej metropole môžu po boku ľudí spočinúť psy, mačky aj chameleóni, hospodárske zvieratá ale povolené nie sú, informovala agentúra APA.

Za prvý mesiac prevádzky urnového hája bolo podľa hovorcu správy viedenských cintorínov rezervovaných už desať hrobov. "Prijímame denne niekoľko telefonátov," povedal. Milovníci zvierat podľa neho ale nemusia mať strach, že by pre nich v areáli naproti viedenskému Ústrednému cintorínu v štvrti Simmering nezostalo miesto. Kapacita je totiž veľká - urny tu možno uložiť až na 240 hrobových miestach. V prípade potreby je navyše možné areál rozširovať.

"Niektorí ľudia udržujú intenzívnejší vzťah so zvieraťom ako s ľuďmi," vysvetlila pri otváraní areálu mestská radkyňa Ulli Simová, prečo sa Viedeň rozhodla vybudovanie spoločného cintorína pre ľudí a ich domácich miláčikov podporiť. Cintorín iba pre domáce zvieratá v rakúskej metropole funguje už od roku 2011.

Najčastejšie záujemcovia o hrobové miesto chcú byť pochovaní so svojím psom či mačkou. Kremácia je ale dostupná pre všetkých miláčikov s výnimkou hospodárskych zvierat. Do spoločného hrobu môžu ľudia vo Viedni uložiť napríklad milovaného chameleóna alebo hada. Kvôli zákonným obmedzeniam aj z kapacitných dôvodov ale napríklad kôň vedľa zosnulého spočinúť nemôže. Do bežnej kremačnej pece sa totiž zviera veľkosti koňa nezmestí. "Krematória pre kone síce už existujú, ale najbližšia je v Holandsku," uviedol hovorca viedenských cintorínov.

Za desaťročný prenájom hrobu zaplatí záujemcovia 490 eur. Napriek desiatke rezervovaných miest sa ale žiadny spoločný pohreb človeka a jeho domáceho maznáčika na viedenskom cintoríne zatiaľ neuskutočnil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy