Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chcete mať rozoklaný jazyk ako jašter? Čo na to odborníci?
Zdielať na

Chcete mať rozoklaný jazyk ako jašter? Čo na to odborníci?

Archívna reportáž

LONDÝN / Lekári varujú ľudí, ktorí si chcú dať rozdeliť jazyk, že podstupujú vážne zdravotné riziko. Proces vytvorenia jazyka, ktorý pripomína rozdvojený jazyk jašterov či hadov môže spôsobiť veľkú stratu krvi, infekcie, poškodenie nervov, či problémy s dýchaním a prehĺtaním.

Rozdelenie jazyka patrí medzi obľúbené zákroky medzi fanúšikmi modifikácie tela - ľuďmi, ktorí vedome robia rozhodnutia o zmene svojej anatómie a vzhľadu, často s pomocou plastickej chirurgie. 

Podľa portálu BBC sa v Anglicku a vo Walese sa v marci na základe súdneho rozhodnutia rozdelenie jazyka (z kozmetických dôvodov) vykonávané vyznávačom modifikácie tela stalo nelegálnym, aj v prípade súhlasu klienta.

Britská asociácia plastických chirurgov (British Association of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgeons - BAPRAS) sa však vyjadrila,že legálny status týkajúci sa zákroku nie je úplne jasný vo zvyšku krajiny. Neistota vládne aj ohľadne alternatívnych metód dosiahnutia rozdeleného jazyku, napríklad použitia viacnásobného piercingu.

"Ako ústni chirurgovia sme videli viaceré desivé následky týchto procedúr," hovorí Selina Master z Fakulty dentálnej chirurgie britskej Kráľovskej lekárskej univerzity. "Obávame sa, že záujem o rozdelenie jazyka bude naďalej stúpať, len bude potlačená do utajenia." 

Takéto zákroky pritom podľa chirurgov prinášajú viaceré zdravotné riziká, vrátane zlomených zubov, poškodenia ďasien, infekcií či opuchov v ústnej dutine, ktoré môžu spôsobiť problémy s dýchaním. 

Lekári z kráľovskej univerzity odhadujú, že viac ako polovica piercingov v jazyku a každý piaty piercing v perách u ľudí vo veku 16 až 24 rokov prináša ťažkosti.

"Silne odporúčame, aby si ľudia nedávali robiť ústny piercing a rozdelenie jazyka. Ak sa však tak už rozhodnú, je kľúčové, aby pravidelne navštevovali svojho zubného lekára, aby mohol poskytnúť dohľad nad zdravím ich ústnej dutiny. A nikdy sa nepokúšajte vykonávať tieto zákroky na sebe či na iných," hovorí Master. 

Piercing sa môže stať problémom aj pri potýčke:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy