Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Požiar pri Aténach, ktorý zabil už 87 ľudí, zrejme založili úmyselne
Zdielať na

Požiar pri Aténach, ktorý zabil už 87 ľudí, zrejme založili úmyselne

ATÉNY / Smrtiace požiare pri Aténach podľa vlády niekto úmyselne založil Podľa ministra Toskasa sa oheň sa rozhorel na mnohých vzdialených miestach naraz, čo nemôže byť náhoda. Ukazujú to satelitné snímky aj analýzy priamo v teréne.

Požiare pri Aténach, pri ktorých zahynulo už 87 ľudí, s najväčšou pravdepodobnosťou niekto úmyselne založil. Vo štvrtok to vyhlásil grécky minister verejného poriadku a civilnej ochrany Nikolaos Toskas. "Závažné informácie nás viedli k tomu, aby sme odštartovali vyšetrovanie," povedal Toskas.

​Vláda podľa neho disponuje informáciami, ktoré "silno nasvedčujú" tomu, že požiare boli úmyselne založené. Satelitné zábery, ako aj analýza v teréne na už uhasených miestach podľa ministra ukazujú, že oheň sa rozhorel na mnohých vzdialených miestach takmer súčasne, čo zrejme nemôže byť náhoda.

Úrady preverujú, či ďalší požiar, ktorý sa rozhorel v pondelok o niekoľko hodín skôr neďaleko mesta Kineta, západne od gréckej metropoly, nebol rovnako zámerne založený. "Existujú isté svedectvá, ale v tejto chvíli nemôžem povedať viac," dodal Toskas na tlačovej konferencii, ktorej sa zúčastnili aj hovorca vlády Dimitris Tzanakopulos a šéfovia hasičov a polície. Všetci zhodne poukázali na satelitné mapy a uvideli, že v rovnakej dobe v pondelok vzniklo až 13 požiarov v oblasti Attiky, ktorá zahŕňa aj Atény.

Grécka vláda čelí ostrej kritike obyvateľov postihnutých oblastí, že na katastrofu reagovala pomaly, nemala pripravený evakuačný plán a občanov nechala napospas plameňom. Hovorca vlády na sťažnosť reagoval tým, že evakuácia Mati nebola možná vzhľadom na závratnú rýchlosť, s ktorou sa oheň šíril. Pripomenul, že v tom čase rýchlosť vetra dosahovala 120 kilometrov za hodinu.

Doterajšia bilancia tragédie vzrástla po objavení ďalších tiel a úmrtí osôb v kritickom stave na 87 obetí. Ďalších 187 ľudí utrpelo zranenia, desiatky  nich zostávajú aj naďalej v opatere lekárov. Približne 25 ľudí je stále nezvestných.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy