Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusko porušilo práva členiek Pussy Riot, rozhodol Európsky súd
Zdielať na

Rusko porušilo práva členiek Pussy Riot, rozhodol Európsky súd

Archívna reportáž

ŠTRASBURG / Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu rozhodol, že pri vyšetrovaní a odsúdení troch členiek ruskej punkovej skupiny Pussy Riot za ich protivládne vystúpenia v roku 2012 Rusko porušilo ich práva. Súd nariadil, aby Moskva Márii Aljochinovej, Natalii Tolokonnikovovej a Jekaterine Samucevičovej vyplatila odškodné a zaplatila tiež súdne trovy.

Tri členky Pussy Riot poslal v roku 2012 moskovský súd na dva roky za mreže za predvolebné výtržnosti v moskovskom chráme Krista Spasiteľa. Pätica členiek Pussy Riot vtedy v chráme kričala text piesne Bohorodička, vyžeň Putina, kritizujúcu prezidenta Vladimira Putina aj hlavu pravoslávnej cirkvi, patriarchu Kirilla. Ten podporil Putinovu kandidatúru vo vtedajších prezidentských voľbách.

Odvolací súd zmenil jednej z odsúdených punkeriek Jekaterine Samucevičovej nepodmienečný trest na podmienečný. Marija Aljochinová a jej kolegyna Naděžda Tolokonnikovová boli prepustené na amnestiu v čase, keď im do odpykania celého trestu zostávalo len štvrť roka.

Štrasburský súd teraz rozhodol, že v prípade došlo k porušeniu článku 3 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv, ktorý hovorí o zákaze neľudského a ponižujúceho zaobchádzania.

Súdu vadia podmienky, v ktorých boli ženy prevážané na súd, a tiež ponižujúce zaobchádzanie, ktorému boli vystavené v súdnej sieni. Taktiež došlo k porušeniu článku 5 (právo na slobodu a osobnú bezpečnosť), článku 6 (právo na spravodlivé konanie) a článku 10 (sloboda prejavu). Dievčatá boli súdené za výtržnosti a náboženskú neznášanlivosť.

"Súd pripustil, že reakcia na porušenie pravidiel správania sa v mieste určenom pre modlitby mohla byť oprávnená. Avšak stanovil, že uväzniť ich za to, že mali na sebe farebné oblečenie, mávali rukami a kopali nohami a použili aj nadávky, bez toho aby bol zanalyzovaný text ich piesne a okolnosti ich vystúpenia, bolo neprimerane prísne," uviedol európsky súd vo svojom vyhlásení.

Rusko musí podľa súdu zaplatiť Tolokonnikovovej a Aljochinovej po 16 tisíc eur a Samucevičovej 5 tisíc eur. Rusko tiež musí uhradiť súdne trovy vo výške takmer 12 tisíc eur.

Pussy Riot na MS vo futbale

Pätnásť dní pobytu za mrežami vyfasovala narušiteľka, ktorá počas finálového zápasu majstrovstiev sveta vo futbale spolu s ďalšími tromi ľuďmi vtrhla na trávnik moskovského štadióna Lužniki. Tresty pre zostávajúcu trojicu zatiaľ nie sú známe. Finále medzi Chorvátmi a Francúzmi (2:4) museli na niekoľko desiatok sekúnd prerušiť, medzitým usporiadatelia dostali narušiteľov z ihriska do zázemia. Všetky štyri osoby - tri ženy a jeden muž - mali na hlavách masky. Na hracej ploche sa zamiešali medzi hráčov a jeden z nich si 'tľapol' s reprezentantom Francúzska.

K zodpovednosti za tento incident sa prihlásila tiež punková ženská skupina Pussy Riot. Chcela tak poukázať na jedenáste výročie úmrtia ruského poeta Dmitrija Alexandroviča Prigova. Pridali aj výzvu na prepustenie všetkých politických väzňov, obmedzenie nezákonného zatýkania na protestoch či umožnenie politickej konkurencie v krajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy