Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Horúčavy si už vyžiadali desiatky životov. Trpia najmä ľudia starší ako 65 rokov
Zdielať na

Horúčavy si už vyžiadali desiatky životov. Trpia najmä ľudia starší ako 65 rokov

MONTREAL / Silné horúčavy už niekoľko dní trápia aj Kanadu. Za posledných 6 dní si horúčavy vyžiadali najmenej 54 obetí v kanadskej provincii na východe krajiny v Québec. Viac ako polovicu úmrtí zapríčinených obrovskými horúčami, hlásia zdravotníci v Montreale. Počet obetí je tu 28.

Vlna horúčav trápi kanadské mesto už týždeň. Teplota sa tu každý deň vyšplhá na 34 stupňov Celzia, čo je o 10 viac ako obvykle. Tieto vysoké teploty by podľa informácii mali postupne klesať. Ministerstvo zdravotníctva sa chystá v pondelok vydať ďalšiu bilanciu následkov horúčav. Obáva sa, že vysoké teploty v nasledujúcich dňoch veľmi neustúpia. 

Teploty si vyžiadali najmenej  54 obetí. Mnohí z nich boli podľa ministerstva starší ľudia vo veku nad 65 rokov. Trpeli zdravotnými problémami, ktoré sa v horúčavách len zhoršovali. Kanadské úrady už ale zrušili varovanie pred horúčavami, avšak upozornili, že v nedeľu 8. júla a pondelok 9. júla by mali teploty opäť vystúpiť na 29 stupňov Celzia. 

cbc news

Záchranári naďalej očakávajú zvýšený počet volaní o pomoc. Vo štvrtok, keď boli teploty až 34 stupňov, na linke 911 zaznamenali 1378 volaní. Je to skoro o tretinu viac ako obvykle. 

V Montreale úrady pokračujú v overovaní stavu najohrozenejších klientov verejného zdravotníctva. "Približne 60 percent obetí horúčav predstavovali muži žijúci sami. Ich domy boli niekoľko poschodové bez klimatizácie," vyjadrila sa riaditeľka zdravotníckeho odboru Myléne Drouinová.

Pozrite si archívnu reportáž o horúčavách na britských ostrovoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy