Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vyše 60 svedkov v prípade havlíčkobrodského vraha
Zdielať na
Zahraničie

Vyše 60 svedkov v prípade havlíčkobrodského vraha

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Zdravotník z havlíčkobrodskej nemocnice vraždil ľudí tak, že im podával liek na riedenie krvi a pacienti tak vykrvácali. Proces začne koncom januára.

Proces s bývalým zdravotníkom Petrom Zelenkom začne na královéhradeckom krajskom súde 21. januára, rozhodol dnes súd. Zelenka je obžalovaný zo siedmich vrážd a desiatich pokusov o vraždu pacientov v havlíčkobrodskej nemocnici. Na súde by malo podľa obžaloby vypovedať vyše 60 svedkov a sedem znalcov.

Súdne konanie potrvá do 25. januára, kvôli značnému množstvu svedkov sa však nečaká vynesenie rozsudku. Podľa hovorcu súdu Michala Strnada sa počíta tiež s odložením konania na ďalší termín vo februári. V prípade preukázania viny hrozí Zelenkovi až doživotný trest väzenia.

Minulý týždeň rozhodol krajský súd o predĺžení väzby pre Zelenku, ktorý požadoval prepustenie s tým, že väzba zle pôsobí na jeho psychiku. Podľa obžaloby však Zelenka je duševne zdravý a za svoje činy plne zodpovedný. Motívom jeho jednania vraj bola túžba po moci.

Zelenka údajne zabíjal tým, že pacientom ARO v havlíčkobrodskej nemocnici od mája do septembra 2006 podával heparin, liek na riedenie krvi, a ľudia vykrvácali. Posledná obäť zomrela vlani 24. septembra. O deň neskôr nemocnica so Zelenkom rozviazala pracovný pomer a primár ARO Pavel Longin sa rozhodol preskúmať podozrivé úmrtia.

Potom, 13. októbra, nemocnica spísala trestné oznámenie, ktoré polícia obdržala 23. októbra. 1. decembra Zelenku zatkla.

Zdielať na

Najčítanejšie správy