Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chlapcov, ktorí uviazli v jaskyni, začali učiť plávať a potápať sa. Pomáha im celý svet
Zdielať na

Chlapcov, ktorí uviazli v jaskyni, začali učiť plávať a potápať sa. Pomáha im celý svet

BANGKOK / Prvé lekcie v plávaní a potápaní dostala v stredu skupina 12 chlapcov a ich tréner, ktorých záchranári objavili v zaplavenom jaskynnom komplexe v Thajsku. Nezvestní boli deväť dní. Záchranári im zatiaľ nosia nutné zásoby.

Vedenie záchranného tímu zvažuje možnosti, ako ich dostať von. Uviedli, že niektorí môžu zostať v jaskyni dlhšie, ak ich zdravotný stav neumožní absolvovať zložitú cestu. Lekár niektorým z nich ošetril drobné zranenia, inak nemajú väčšie zdravotné problémy.

"Voda má veľkú silu a priestor je úzky. Na záchranu tých detí je potrebné veľa ľudí," povedal v stredu novinárom vicepremiér Pravit Vongsuvan. "Teraz tie deti učíme plávať a potápať sa," dodal s tým, že ak by opadla voda, záchrana by bola ľahšia a rýchla. 

Nezhody v záchrane 

Práve spôsob, ako dostať chlapcov z jaskyne, kde sú zložení na vyvýšenom mieste asi štyri kilometre od jej ústia, zostáva zatiaľ predmetom dohadov. Kým thajskej úrady stále preferujú variantu, že chlapci si osvoja základy potápania a budú schopní absolvovať náročnú cestu v sprievode skúsených potápačov, zahraničné experti varujú, že táto akcia by bola veľmi nebezpečná. Rozumnejšie bude podľa nich počkať, až opadne voda.

"Potápanie v jaskyni je veľmi nebezpečné aj pre skúsených potápačov. Tieto deti budú aj po výcviku veľmi málo skúsené. Budú musieť absolvovať cestu v úplnom neznáme, kde sa musia spoliehať len na kyslíkovú bombu. Tam sa každé zaváhanie môže skončiť fatálne," vysvetľuje záchranár, Anmar Mirza. 

Spomína sa možnosť, že skupina by sa dostala z jaskyne pomocou špeciálnej kapsule. No pravdepodobnejším je vraj použitie transportného vaku, tak ako na tomto videu francúzskych záchránarov. Malí futbalisti a ich tréner sa však musia naučiť dýchať s celotvárovou maskou.

Technici síce odčerpávajú z jaskyne desiatky miliónov litrov vody denne, hladina ale klesá len pomaly a koncom týždňa sa očakávajú silné dažde, pri ktorých by mohla opäť stúpnuť.

Kurz potápania 

"Ak bude ich stav dobrý a budú stopercentne pripravení, môžu von," vyhlásil dnes miestne guvernér dozerajúci na práce záchranného tímu. Povedal tiež, že ak niektorí chlapci nebudú pripravení či budú mať zdravotné problémy, môžu v jaskyni zostať dlhšie. Prvé potápačské lekcie sa podľa neho konali na suchu a ku skutočným ponorom sa chlapci dostanú až neskôr.

Thajské úrady zverejnili ďalšie videá, na ktorých sa chlapci vo veku 11 až 16 rokov predstavujú a posielajú krátke odkazy blízkym. Mladíci, ku ktorým prví záchranári doplávali v pondelok, teda deväť dní po ich zmiznutia, na zázname väčšinou pôsobí pokojne a optimisticky.

S jedlom opatrne 

Potápači im medzitým dopravujú ďalšie nutné zásoby, okrem iného posilňujúce vitamínovú výživu. Hoci nejedli 9 dní, potravu musia zatiaľ prijímať veľmi opatrne. Prílišné množstvo jedla by im mohlo paradoxne veľmi uškodiť. "Dávky jedla sú veľmi skromné a len postupne sa zvyšujú. Deti totiž môžu trpieť syndrómom, pri ktorom organizmus vyhladovaných ľudí nevie spracovať veľké množstvo jedla a môže to skončiť až smrťou,"  dodáva Mirza. Kvôli zlepšeniu možností komunikácie sa tiež pokúšajú do jaskyne dostať optické vlákno, ktoré by chlapcom zabezpečilo telefonické pripojenie k internetu. Prvé pokusy však zmarila voda.

Pomoc z celého sveta

Speleológov záchránárov a potápačov v jednom majú v Poľsku v rámci horskej služby. A tí sú natoľko dobrí, že ich dokonca zavolali na pomoc aj do Thajska. Situáciu však považujú za veľmi komplikovanú. "Nielenže je to veľká jaskyňa, ale problémom je, že tam neustále tečie nová voda, ktorá je špinavá a v nej je problém sa vôbec zorientovať, čo predstavuje veľké riziko aj pre nás," vysvetľuje záchranár Michal Ślusarczyk. 

V Thajsku podľa aktuálnych informácií pomáha tisíc záchranárov, okrem domácich aj špecialisti z Británie, USA a ďalších krajín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy