Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Dnes sa pred súd postaví kapitán lode, ktorý zachránil z mora 230 migrantov
Zdielať na

Dnes sa pred súd postaví kapitán lode, ktorý zachránil z mora 230 migrantov

ŠPANIELSKO / Loď španielskej mimovládnej organizácie Proactiva Open Arms, ktorá v sobotu zachránila pri brehoch Líbye 60 migrantov, v pondelok pokračuje v plavbe do Barcelony. Španielske kráľovstvo povolilo lodi v krajine zakotviť. Na Malte by mal dnes predstúpiť pred súd nemecký kapitán lode Lifeline.

Španielsku loď predtým odmietli prijať Taliansko a Malta, ktorých prístavy sa nachádzali oveľa blíž miestu záchrany migrantov. Na Malte by mal dnes predstúpiť pred súd nemecký kapitán lode Lifeline.

Ten sa musí zodpovedať za svoj postup pri nedávnej záchrane približne 230 migrantov pri brehoch Líbye. Loď Lifeline bola tiež odmietnutá Talianskom a nakoniec sa dostala na Maltu. Tá však tvrdí, že loď nebola správne zaregistrovaná. Kapitán Claus-Peter Reisch navyše údajne neuposlúchol pokyny, aby zachránení migranti prenechal libyjskej pobrežnej stráži.

Napätie v nemeckej koalícii

​Loď Lifeline patrí nemeckej mimovládnej organizácii Misia Lifeline. Organizácia všetky obvinenia popiera a tvrdí, že za nimi stojí politická kampaň, ktorá sa snaží kriminalizovať organizácie, ktoré zachraňujú migrantov.

Na ďalšom sprísňovaní migračnej politiky sa na bruselskom samite dohodla v závere minulého týždňa Európska únia. V Nemecku je však postup kancelárky Angely Merkel predmetom sporu vo vládnej koalícii Kresťansko-demokratickej únie (CDU) a Kresťansko-sociálnej únie (CSU).

Minister vnútra Horst Seehofer presadzuje, aby migranti, ktorí už boli registrovaní v inom členskom štáte EÚ, boli vrátení priamo z nemeckých hraníc. Angela Merkelová takýto jednostranný postup odmieta, ak v rámci EÚ nebudú existovať príslušné dohody. Seehofer v nedeľu svojim kolegom z ČSU prekvapivo ponúkol rezignáciu ako z čela strany, tak aj odstúpenie z funkcie ministra vnútra. Až dnes sa chce o probléme dohodnúť s vedením CDU, potom sa rozhodne, či demisiu podá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy