Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Grécku sa podarilo zachrániť. Novou hrozbou pre EÚ je zadĺžené Taliansko
Zdielať na

Grécku sa podarilo zachrániť. Novou hrozbou pre EÚ je zadĺžené Taliansko

EÚ/SLOVENSKO / Dlhoročný, komplikovaný príbeh záchranných balíkov pre Grécko sa formálne skončil. Atény totiž aj vďaka medzinárodnej pomoci dokázali otočiť negatívny ekonomický vývoj. Teraz ide o to, aby sa na dobrej ceste udržali, a neskĺzli opäť k priepasti.

V najbližších týždňoch až mesiacoch môžeme očakávať ďalšie oslabovanie eura v súvislosti s tým, že trhy sa obávajú o bankrot Grécka. Toto povedal ešte v októbri 2011 to ekonomický analytik Roland Ižip.

V júli 2015 Jean-Claude Juncker vyhlásil: "Máme scenár pre grexit a tiež pre prípadnú humanitárnu pomoc Grécku. Samozrejme, máme aj scenár, v ktorý dúfam najviac a to, zachovať Grécko v eurozóne."

Komentáre tohto typu od analytikov, politikov či novinárov zaznievali takmer 10 rokov. Niektoré boli naozaj hrozivé aj s možnými dopadmi na celú Európsku úniu. Konalo sa množstvo rokovaní, samitov, demonštrácií.

Nepopulárne reformy

Atény napokon museli urobiť zásadné, aj sociálne bolestivé opatrenia, aby sa dostali z existenčných problémov, ktoré si zavinili svojou dlhodobou nezodpovednou politikou.

"Grécko po tom, čo prijalo stovky opatrení, ktoré smerovali k zmene krajiny, lebo bez toho by to nešlo. Pevne verím, že táto krajina bude schopná stáť na vlastných nohách," uviedol minister financií Peter Kažimír.

"Urobili aj nejaké reformy. Ja im len držím palce, aby dokázali fungovať samostatne a neboli odkázaní na peniaze z eurozóny," dodal predseda SaS Richard Sulík.

Grécko je teda z najhoršieho vonku. Neporovnateľne väčšie problémy by však celej Európskej únii mohlo spôsobiť väčšie a ekonomicky dôležitejšie Taliansko, ktoré je veľmi zadĺžené. Nová vláda v Ríme má za sebou zatiaľ len mesiac.

"Verím, že nová vláda sa postará o zlepšenie životnej úrovne všetkých Talianov," vyhlásil nový taliansky premiér Giuseppe Conte.

Jednou z mnohých významných inštitúcií, ktoré budú pozorne sledovať najmä ekonomické rozhodnutia talianskej vlády je aj Európska investičná banka. "Vnímame tú situáciu, pozorujeme a veríme, že sa to podarí ukontrolovať," dodal viceprezident Európskej investičnej banky Vazil Hudák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy