Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Grécko a Španielsko budú prijímať naspäť utečencov, ktorých zadržia Nemci
Zdielať na
Noviny.sk

Grécko a Španielsko budú prijímať naspäť utečencov, ktorých zadržia Nemci

 Grécko a Španielsko súhlasili s tým, že budú prijímať naspäť utečencov, ktorí v týchto krajinách požiadajú o azyl, no následne sa vyberú do Nemecka a zadržia ich na rakúsko-nemeckých hraniciach. Po bilaterálnych rokovaniach s lídrami týchto dvoch krajín počas summitu EÚ v Bruseli to v piatok oznámila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá čelí na domácej politickej scéne masívnemu tlaku zo strany ministra vnútra Horsta Seehofera. Podľa ultimáta, ktoré jej tento politik dal, musí do nedele dosiahnuť dohodu s ostatnými členskými krajinami EÚ o novej spoločnej európskej utečeneckej politike.

Ak sa jej to nepodarí, alebo dohoda nesplní Seehoferove očakávania, chce minister vnútra začať podnikať v oblasti utečeneckej politiky samostatné kroky. Okrem iného chce začať odopierať vstup migrantom, ktorí už požiadali o azyl v inej členskej krajine EÚ.

Merkelová naopak tvrdí, že v týchto otázkach Nemecko nemôže konať jednostranne a jeho postup musí byť odsúhlasený aj s ostatnými európskymi krajinami.

Najčítanejšie