Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Voľby v Turecku sa skončili. Erdogan potvrdil svoj post lídra
Zdielať na

Voľby v Turecku sa skončili. Erdogan potvrdil svoj post lídra

Archívna reportáž

ANKARA / Prezidentské a parlamentné voľby v Turecku sa skončili. Volebné miestnosti sa zatvorili v nedeľu o 16:00 stredoeurópskeho letného času.

Turecká volebná komisia vyhlásila súčasnú hlavu štátu Recepa Tayyipa Erdogana za víťaza nedeľných prezidentských volieb. Šéf komisie Sadi Guven v pondelok v skorých hodinách oznámil, že Erdogan si zabezpečil "absolútnu väčšinu" platných hlasov. Vyjadril sa tak po sčítaní 97,7 percenta hlasov s tým, že zvyšné už výsledok nemôžu ovplyvniť.

Erdogan sa za víťaza označil už niekoľko hodín pred vyhlásením výsledkov, ale opozícia jeho slová spochybnila. 

Podľa tlačovej agentúry Anadolu Erdogan získal 52,5 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavný konkurent Muharrem Ince si zabezpečil 30,7 percentnú podporu. Konečné oficiálne výsledky komisia zverejní 29 júna. 

"Z výsledkov je jasné, že Recep Tayyip Erdogan získal absolútnu väčšinu platných hlasov, čo znamená jeho znovuzvolenie v prvom kole," uviedol šéf volebnej komisie Sadih Güven. Rovnako potvrdil, že prokurdská strana HDP prekonala v parlamentných voľbách hranicu desiatich percent, ktorá je nevyhnutná na vstup do parlamentu.  ​V nedeľu sa totiž konali aj parlamentné voľby, pričom na základe neoficiálnych výsledkov sa podľa Güvena do parlamentu dostalo päť strán. Erdoganova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) získala v 600-člennom parlamente 293 kresiel.

"Víťazom týchto volieb je demokracia, vôľa ľudu, každý jeden z našich 81 miliónov obyvateľov," povedal Erdogan vo svojom víťaznom prejave. "Dali ste lekciu tým, ktorí čakajú na to, kedy Turecko pokľakne," dodal. 

Erdogan je pri moci už 15 rokov a vyhlásil, že s plnením sľubov začne hneď na druhý deň po svojom zvolení.  Spomenul, že naďalej bude bojovať proti teroristickým organizáciám a v oslobodzovaní územia Sýrie, aby sa tam utečenci mohli postupne vrátiť. 

Pre Turecko predstavujú voľby výraznú zmenu v prechode k prezidentskému systému. Moc bude sústredená v rukách prezidenta, ktorý bude po zrušení funkcie premiéra môcť zostaviť vládu, vydávať dekréty a stanoviť rozpočet. Pred novým systémom varujú kritici, keďže v tom vidia ohrozenie právneho štátu. Erogan oponuje, že len takto je možné zabezpečiť stabilitu krajiny. 

Podľa štátnych médií sa na voľbách zúčastnilo okolo 87 percent obyvateľov, čo je viac ako 59 miliónov oprávnených voličov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy