Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Saudskej Arábii došlo k historickému kroku. Ženy môžu šoférovať
Zdielať na

V Saudskej Arábii došlo k historickému kroku. Ženy môžu šoférovať

RIJÁD / Od nedele budú môcť ženy v Saudskej Arábii riadiť osobné a nákladné vozidlá i motocykle. Nábožensky konzervatívna absolútna monarchia bola poslednou krajinou na svete, kde ženy nesmeli zasadnúť za volant. Rad aktivistiek za právo riadiť, sa dokonca ocitla aj vo väzení. S nástupom korunného princa Muhammada bin Salmána vlani v júni ale krajina zaviedla rad reforiem, ktoré zmierňujú reštrikcie voči ženám či otvárajú ekonomiku.

Monarchia a jej stúpenci rozhodnutie nechať ženy riadiť zdôvodňujú okrem iného globalizáciou, či vysokým počtom vzdelaných žien, ktoré majú chuť si ďalej budovať kariéru. Tieto ženy boli doteraz závislé na mužoch v rodine a vodičoch, aby sa dostali, kam potrebujú. To by ale nové opatrenie malo zmeniť. Napriek tomu, že v krajine je uplatňovaný systém opatrovníctva, ktorý je kombináciou zvyklostí a zákonov a po ženách požaduje, aby k niektorým základným rozhodnutiam mali dovolenia muža - otca, brata či manžela - na získanie vodičského oprávnenia súhlas potrebovať nebudú.

Prvé vodičské preukazy Saudská Arábia ženám začala vydávať začiatkom mesiaca. Dostali ich ženy s dokladom, ktorý dostali v cudzine, okrem iného v Libanone, Británii a Kanade. Autoškoly pre ženy boli založené v piatich mestách v kráľovstve a učiť v nich zatiaľ budú ženy, ktoré vodičský preukaz dostali v zahraničí.

V ultrakonzervatívnej monarchii ženy ale stále v praxi nesmú napríklad pracovať, vycestovať alebo sa vydať bez súhlasu mužského opatrovníka. Až v decembri 2015 mohli tamojšie ženy prvýkrát voliť a kandidovať vo voľbách a vlani bolo oznámené, že budú môcť chodiť do škôl či k lekárovi už bez sprievodu a podnikať bez opatrovníka. V januári bolo povolené ženám zúčastniť sa športových akcií, hoci museli do oddelenej sekcie alebo do zóny pre rodiny; v apríli boli tiež usporiadané prvé ženské cyklistické preteky. Tento rok vo februári krajina prvýkrát umožnila ženám hlásiť sa do armády, do bojových operácií ale zapojené nebudú. Podľa februárového oznámenia vplyvnej duchovnej rady nemusia ženy nosiť Abajo, teda voľný dlhý odev, ktorý zahaľuje ich telo až po päty a zakrýva vlasy a niekedy aj tvár. Mnohé sú ale na odev zvyknuté a nosia ho naďalej.

Medzi ženami, ktoré sa osláv nezúčastnia, je i rad aktivistiek za práva žien, vrátane niekoľkých feministiek, ktoré v roku 1990 demonštrovali za právo riadiť. Podľa analytikov ich takto chcú úrady varovať, aby si neprivlastňovali zásluhy za zmenu zákonu. Podľa organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) sa v Saudskej Arábii stále ocitá za mrežami osem aktivistiek za práva žien. Čelia vážnym obvineniam ako je napríklad špionáž či poburovanie.

Mnoho žien zamestnaných v sociálnych sektoroch sa však radšej sústredí na práva, ktoré ženy v Saudskej Arábii získali než na to, čo je im stále upierané, píše americký denník The New York Times.

Podľa londýnskej konzultantskej spoločnosti Facts Global Energy by mohlo prejaviť záujem o vodičský preukaz 65 percent saudskoarabských žien, čo je asi šesť miliónov žien. Na obdobie do roku 2020 sa počíta s tým, že vodičský preukaz budú mať asi tri milióny žien. Majiteľky medzinárodných vodičských preukazov budú mať právo riadiť v kráľovstve rok a potom budú musieť požiadať o miestny doklad. Povolenie na riadenie súkromných áut môžu mať ženy po dovŕšení 18 rokov, vozidiel hromadnej dopravy po dosiahnutí 20 rokov, čo je rovnaké ako u mužov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy