Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rakúšania sa na rozšírenie Schengenu moc netešia
Zdielať na
Zahraničie

Rakúšania sa na rozšírenie Schengenu moc netešia

Zdroj: TV JOJ

Ich obavy sa týkajú hlavne zvýšenia kriminality. Ani prístup politikov im veľmi nenapomáha. Isté podobnosti niektorí vidia aj s rozšírením EÚ.

Niekoľko dní pred definitívnym zrušením kontrol na hraniciach s Českou republikou, Slovenskom, Maďarskom a Slovinskom, nepanuje v rakúskom pohraničí nadšenie. Prieskumy verejnej mienky potvrdzujú, že väčšina Rakúšanov rozšírenie tzv. schengenského priestoru stále odmieta. A o správnosti údajov je jednoduché sa presvedčiť priamo na mieste.

V najnovšom prieskume agentúry OGM uviedlo až 75 percent opýtaných, že dôvodom obáv a znepokojenia Rakúšanov je najmä nebezpečenstvo zvýšenia kriminality. 58 percent zase prehlásilo, že rozšírenie schengenského priestoru odmieta. "Keď sa zrušia kontroly, budú sem prúdiť všelijaké pochybné existencie," tvrdí majiteľ Stiedl jednej kaviarne v dolnorakúskom mestečku Retz neďaleko českých hraníc.

Andrea Hellarová z Čiech, ktorá tu pracuje ako čašníčka sa však smeje. "Stále vravím, že jazdím cez hranicu každý deň a už teraz tam fakticky žiaden kontroly nie sú a nič hrozné sa nedeje. A nestane sa ani po 21. decembri. Ale Rakúšania majú vždy dopredu veľa strachu, pokiaľ sa nepresvedčia o opaku. Bolo to tak aj pred rozšírením Európskej únie."

"Skutočne, my Rakúšania nemáme moc radi zmeny a vždy sa dopredu radšej obávame, než tešíme," súhlasí učiteľ Hannes Haidinger z Kremsa. Veľkú časť viny na tom podľa neho majú aj politici, ktorí veľakrát zámerne živia obavy a ťažia z nich politický kapitál. "Na obavách z rozšírenia EÚ a prílivu cudzincov postavili svoj úspech v roku 1999 populisti z FPÖ okolo Jörga Haidera. Ale keď nimi predpovedaná katastrofa nenastala a naopak sa ukázalo, že Rakúsko z členstva nových krajín v EÚ profituje, išli ich preferencie prudko dolu."

"Teraz to skúšajú znova so šírením strachu z rozšírenia Schengenu. Vinu nesie aj terajšia vláda. Minister vnútra (a predstaviteľ ľudovej ÖVP) Günther Platter teraz vysvetľuje, ako je všetko perfektne zabezpečené, ale sám as predtým snažil rozšírenie oddialiť, ako mohol," hovorí Haidinger.

Helmut Wieser hovorí: "Osobne si myslím, že len úplné otvorenie hraníc umožní rozvíjanie skutočného partnerstva a že sa po zrušení hraničných kontrol naše vzťahy so susedmi výrazne zlepšia," zdôrazňuje Wieser. "Spoločne s ďalšími predstaviteľmi mesta pôjdem 21. decembra na hranicu potriasť rukou našim českým susedom, aj keď viem, že zástupy nadšených krajanov ma sprevádzať nebudú."

Zdielať na

Najčítanejšie správy