Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Turecko sa bude naďalej usilovať o vstup do EÚ
Zdielať na
Zahraničie

Turecko sa bude naďalej usilovať o vstup do EÚ

Zdroj: ISIFA

Vedúci európski predstavitelia v piatok v Bruseli schválili dokument, ktorý nastoľuje ďalšie rokovanie s Tureckom.

Turecko bude pokračovat vo svojom úsilí o vstup do Európskej únie, hoci EÚ na svojom summite v Bruseli nepotvrdila celkom jasne, že pre Ankaru plánuje plné členstvo.

Vyhlásil to dnes v televízii turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.

Vedúci európski predstavitelia v piatok v Bruseli schválili dokument, ktorý nastoľuje ďalšie rokovanie s Tureckom, a v ktorom použili namiesto zvyčajného označenia "prijímacia konferencia," termín "medzivládna konferencia".

"O naše prístupové rokovanie nemám bez ohľadu na tento text obavy," povedal Erdogan. "Termín 'prijatia' z textu zmizol, ale zostal v ňom termín 'rokovanie'. A aký je cieľ rokovania? Je to prijatie," zdôraznil turecký premiér. "Budeme v našej ceste pokračovať ako predtým," dodal.

Výraz "medzivládna konferencia" použili na žiadosť Francúzska, ktorej prezident Nicolas Sarkozy je proti vstupu Turecka do únie a požaduje pre nich "privilegované partnerstvo".

Turecko sa stalo kandidátom na vstup do EÚ v roku 1999 a až v roku 2005 sa začali vstupné rozhovory. Ale už v minulom roku únia prerušila s Ankarou rokovanie o ôsmich z celkových 35 prístupových kapitol.

Dôvodom bola pokračujúca blokáda Cypru zo strany Turecka. Turci južnú časť Cypru, ktorá je súčasťou únie, neuznávajú. EÚ naopak neuznáva severnú časť ostrova, ktorú obývajú cyperskí Turci.

Zdielať na

Najčítanejšie správy