Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ak nezrušíte clá, pridáme ďalšie, a to v hodnote 200 miliárd dolárov, odkazuje Trump Číne
Zdielať na

Ak nezrušíte clá, pridáme ďalšie, a to v hodnote 200 miliárd dolárov, odkazuje Trump Číne

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump požiadal Úrad obchodného splnomocnenca USA o vyčlenenie čínskeho tovaru v hodnote 200 miliárd amerických dolárov, čo je v prepočte viac ako 172 miliárd dolárov, na ktoré by Spojené štáty uvalili desaťpercentné clo.

Trump svoju požiadavku zdôvodnil neprijateľnou čínskou politikou. Čínske ministerstvo obchodu už podľa agentúry Reuters varovalo, že na prípadné nové americké opatrenia jednoznačne odpovie. 

Trump v uplynulom týždni rozhodol o uvalení ciel vo výške 25 percent na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz dosahuje hodnotu 50 miliárd dolárov. Peking na to takmer vzápätí reagoval odvetným opatrením na tovar v rovnakej hodnote.

Americký prezident chce preto na čínske protiopatrenia odpovedať clom na tovar v hodnote 200 miliárd amerických dolárov. "Akonáhle bude právny proces dokončená, tieto clá začnú platiť, kým Čína nezmení svoje praktiky a pokiaľ bude trvať na nových clách, ktoré nedávno oznámila," uviedol Trump. 

Americký prezident tiež pohrozil, že na prípadné čínske protiopatrenia uvalia USA clo na tovar v hodnote ďalších 200 miliárd dolárov. Čína naspäť odkázala, že na prípadné nové americké clá tvrdo odpovie kvalitatívnymi a kvantitatívnymi opatreniami. 

Trump minulý týždeň prehlásil, že clá sú odvetou za postup Číny v oblasti duševného vlastníctva. Clá sú podľa neho "nevyhnutné, aby sa zabránilo ďalšiemu nespravodlivému presunu amerických technológií a duševného vlastníctva do Číny a k ochrane pracovných miest" v Spojených štátoch. Podľa neho sa stanú prvým krokom na ceste k dosiahnutiu rovnováhy obchodných vzťahov medzi USA a Čínou. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy