Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Policajná razia v sídle rímskokatolíckej cirkvi
Zdielať na

Policajná razia v sídle rímskokatolíckej cirkvi

Archívna reportáž

SANTIAGO DE CHILE / Polícia v Čile vykonala raziu v kanceláriách patriacich miestnej rímskokatolíckej cirkvi a zhabala množstvo dokumentov. Riešia veľkú kauzu zneužívania maloletých a následného zakrývania stôp a dôkazov. V Čile sú aj dvaja vyslanci Vatikánu, ktorí tiež skúmajú podozrenia.

Vopred neoznámené policajné zákroky sa podľa portálu BBC uskutočnili v hlavnom meste Santiago aj v meste Rancagua. Prokurátor Emiliano Arias to komentoval takto: "Toto nie je vyšetrovanie katolíckej cirkvi, je to vyšetrovanie správ o sexuálnom zneužívaní maloletých členmi cirkvi."

Kardinál Ricardo Ezzati, santiagský arcibiskup  vyhlásil, že cirkev poskytla prokuratúre všetky požadované dokumenty a že spolupracuje s justičnými úradmi. Pápež František v pondelok prijal rezignáciu troch biskupov, vrátane kontroverzného Juana Barrosa, ktorý je obvinený z toho, že kryl sexuálne zneužívanie detí kňazom Fernandom Karadimom v 70-tych a 80-tych rokoch minulého storočia.

Pápež vyslal do Čile dvoch vyslancov, arcibiskupa Charlesa Sciclunu a Monsignora Jordiho Bartolomeu, ktorí zaznamenávajú výpovede pbetí zneužívania. Už zostavili správu, podľa ktorej čílska cirkev kryla zneužívanie a ničila dôkazy. Pápež František sa pôvodne zastával biskupa Juana Barrosa a tvrdil, že ide len o jeho "ohováranie".

Neskôr sa obetiam ospravedlnil: "Ospravedlňujem sa im, ak som ich nechtiac ranil, no bola to rana, ktorú som nechcel spôsobiť." Za ostatných 18 rokov nahlásili obete úradom 80 čílskych katolíckych kňazov za zneužívanie. Pápež František zriadil vo Vatikáne komisiu na boj proti sexuálnemu zneužívaniu a na pomoc obetiam.

Pápež František v súvislosti s týmto škandálom už prijal rezignáciu troch čílskych biskupov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy