Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Japonci už vedia, ako využiť vlastnosti pavučín
Zdielať na
Zahraničie

Japonci už vedia, ako využiť vlastnosti pavučín

Zdroj: Cybershot Dude

V roku 2010 sa tak dočkáme aj prvých pavúčich ponožiek a po operáciách nám rany budú zašívané pavučinovým vláknom.

Japonskí vedci našli spôsob, ako využiť pozoruhodné vlastnosti pavučín. Pavúčie vlákno je totiž jednou z najpevnejších látok na zemi, silnejšie než oceľ a ľahšie než perie. Japonskí producenti sú pripravení počas pár rokov dodať na trh výrobky z týchto nových materiálov.

Výskumníkom z univerzity Šinšu v Nagane sa podarilo vstrieknuť pavúčie gény do húsenice priadky morušovej (nočný motýľ, hodvábnik), z vlákien ktorej sa získava hodváb, a získať tak vlákno, ktoré je pevnejšie, jemnejšie a odolnejšie než bežný hodváb.

Takto porazil tím Masaa Nakagakiho, profesora genetiky hmyzu, objavom masovej produkcie pavúčieho hodvábu konkurentov z celého sveta.

Konvenčný spôsob "chovu" pavúkov nie je možný, pretože pavúk je kanibal a chráni si svoje teritórium. Preto bol použitý motýľ priadka morušová.

Vlákno je päťkrát silnejšie než oceľové rovnakej hrúbky, z hľadiska schopnosti absorbcie nárazu je lepší než "Kelvar" - materiál z plastu používaný na výrobu nepriestrelných viest.

Ďalšie možnosti uplatnenia ponúkajú vláknam tenisové rakety, rybárske vlasy a siete. Pavúčie vlákno sa tiež v prírode časom samé rozloží, čiže neznečisťuje pláže, neohrozuje morské vtáky ako tie nylonové.

Možno ho tiež použiť v mikrochirurgii na zašitie rán po operáciách. Komerčné využitie vlákien ako jediný podnik zatiaľ pripravuje firma Okamoto v Japonsku, ktorá chce na trh v roku 2010 uviesť extra tenké a odolné pavúčie ponožky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy