Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
K talianskym brehom opäť priplávali člny s migrantmi. Názory na utečencov rozdeľujú Európu
Zdielať na

K talianskym brehom opäť priplávali člny s migrantmi. Názory na utečencov rozdeľujú Európu

RÍM / Škandál, ktorý vznikol potom, ako talianska vláda nevpustila do prístavu loď so stovkami utečencov na palube, naberá na obrátkach. Francúzsky prezident Macron hovorí o nezodpovednosti a cynizme talianskych úradov. Rím zase o pokrytectve zo strany Francúzov. Vysoký komisár OSN pre utečencov vyhlásil, že ako Európan sa hanbí za to, čo sa stalo.

Na Sicílii v stredu ráno pristála loď talianskej pobrežnej stráže s vyše deväťsto utečencami na palube. Úrady jej vylodenie bez problémov povolili. "Ľudia sa veľmi báli, čo s nimi bude potom, čo sa stalo v posledných dňoch," povedal Marco Rotunno, hovorca UNHCR. Talianska vláda na jej príklade ilustruje zmenu svojej imigračnej politiky. Nemá vraj problém púšťať do prístavov talianske lode. Plavidlá humanitárnych organizácií v nich však už nechce a žiada o pomoc ďalšie európske štáty. "V Taliansku sme sa postarali asi o 170-tisíc utečencov. Španieli o 16-tisíc. Ďakujem, že prijali loď s migrantmi. Dúfam, že v tom budú pokračovať," opísal situáciu Matteo Salvini, taliansky minister vnútra.

Na nutnosti zmeniť imigračnú politiku Únie sa po rokovaniach v Berlíne zhodli aj nemecká kancelárka Merkelová a rakúsky kancelár Kurz. Rakúšania sa chystajú vytvoriť zo zlepšenia ochrany vonkajších hraníc prioritu svojho predsedníctva Európskej únie, ktoré sa začne už o pár týždňov. "Uistil som pána kancelára o našej plnej podpore jeho plánov," povedal Horst Seehofer, nemecký minister vnútra.

Loď humanitárnej organizácie SOS Mediterané Aquarius v sprievode dvoch talianskych lodí už pomaly smeruje do španielskej Valencie. Doraziť by tam však mala až cez víkend. Čaká ju tak ešte dlhá plavba, ktorá nie je bez rizika. "Bude to veľmi ťažké. Počasie sa zhoršuje. Očakávame štvormetrové vlny. Bojíme sa o ľudí," uviedol Mathilde Auvillain.

Dobrou správou pre ľudí na palube je, že po príchode do Valencie zrejme dostanú aspoň dočasný štatút utečenca. Oficiálne totiž prídu nie ilegálne, ale priamo na pozvanie vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy