Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šéf ukrajinskej tajnej služby: Rusi zaplatili Ukrajincovi, aby najal vrahov novinára
Zdielať na

Šéf ukrajinskej tajnej služby: Rusi zaplatili Ukrajincovi, aby najal vrahov novinára

KYJEV / Zázračné zmŕtvychvstanie ruského opozičného novinára Arkadija Babčenka poriadne zamávalo jeho priateľmi aj nepriateľmi. O tom, že jeho vražda bola fingovaná sa totiž všetci dozvedeli až z priameho prenosu z tlačovej konferencie, na ktorej mali vyšetrovatelia o prípade informovať. Vystúpenie samotného Babčenka teda nikto nečakal.

Obrovský potlesk - také boli prvé reakcie Arkadijových priateľov, keď sa ich mnohokrát oplakaný kolega nečakane zjavil živý a zdravý na televíznej obrazovke. Ich radosť nemala konca - kraja. V prvej chvíli snáď aj prepočuli, ako sa im Arkadij na diaľku ospravedlňuje za to, že ich tak vystrašil. "Viem, čím ste si teraz prešli. Sám som pochoval mnohých priateľov a kolegov," povedal Arkadij Babčenko. Ten neskôr opísal ako sa pasca pripravovala: "Moje tričko prestrelili a obliali ma prasacou krvou. Tú som mal aj v ústach, odkiaľ mi vytekala. Moja žena potom zavolala sanitku. V nej sa ma pokúšali oživiť, no bol som mŕtvy."

Veľa bude musieť novinár vysvetľovať aj vlastnej žene, ktorá prežila celý deň v domnení, že tragicky ovdovela. "Oleška, je mi to veľmi ľúto. Inak to však nešlo," adresoval slová svojej manželke.

​Smrť známeho kritika Putinovho režimu zinscenovali ukrajinské tajné služby. Popudom na akciu, ktorú pripravovali dva mesiace bola vraj informácia, že Babčenka chcú zniesť zo sveta ruské tajné služby. "Ruské špeciálne jednotky zaplatili obyvateľovi Ukrajiny, aby najal vrahov, ktorých úlohou bolo zabiť Babčenka," tvrdí šéf ukrajinskej tajnej služby Vasyl Hrycak. Organizátor mal údajne dostať desaťtisíc dolárov. Vykonávateľ tridsať. "Organizátora sme pred pár hodinami zatkli. Aktuálne prebieha ďalšie vyšetrovanie," potvrdil Hrycak.

Zinscenovanie Babčenkovej vraždy sa však stretlo okrem pochopenia aj s veľkou dávkou kritiky. Rozhorčenie vyjadrilo nielen ruské ministerstvo zahraničných vecí, ale aj Novinári bez hraníc. Celý postup kritizujú aj mnohí analytici. Babčenka ešte večer prijal ukrajinský prezident Porošenko. Ten neskôr vyhlásil, že Ukrajine poskytne Babčenkovi a jeho rodine nepretržitú ochranu.

​Predseda parlamentu Andrej Danko vníma situáciu na Ukrajine nasledovne: "Pripadá mi to trápne, keď som to videl, formou americkej šou, že zrazu je živý novinár, je to nehorázne, nehanebné a nedôstojné. Trúfam si povedať, že je cynické prísť na tlačovku a povedať, že žijem. Je to hazard so svetovou verejnosťou."

Na slová A. Danka reagoval aj ukrajinský veľvyslanec na SR. Povedal, že predseda parlamentu má na svoj názor právo, vzhľadom na to, že na východe krajiny prebieha vojenský konflikt, ale nie celko rozumie tomu, o akom zhoršení vzťahov hovoril. "Ja rozumiem, že metóda je nezvyčajná, ale hybridná vojna je tiež nezvyčajná," reagoval ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Juri Muška. Danko v tom vidí eskaláciu napätia. "Trúfam si povedať, že bolo eskalované napätie, že na záchranu jedného života mohli zomrieť iní ľudia, bolo to cynické, bezcitné a teatrálne." "Počas konfliktu už u nás zahynulo viac ako 10 tisíc ľudí. Čo môže byť ešte horšie?," tvrdí Muška.

Ruská federácia považuje okolnosti operácie za čudné. Hovorca Kremľa, Dmitrij Peskov je vďačný, že novinár je živý: "Vďaka bohu, že ten človek žije. Na našom postoji voči Ukrajine sa nič nemení, je to krajina nebezpečná pre novinárov." Ukrajina tvrdí, že sa chystá detaily akcie a údajné dôkazy zverejniť po skončení vyšetrovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy