Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sopka Kilauea ohrozuje elektráreň. Odborníci bijú na poplach
Zdielať na

Sopka Kilauea ohrozuje elektráreň. Odborníci bijú na poplach

HAVAJ / Láva z havajskej sopky Kilauea sa valí do mora, vyvoláva explózie a vyvrhuje kusy skál ohrozujúcich okolité plavby. Americké úrady podľa agentúry Reuters v utorok uzavreli šachty miestnej geotermálnej elektrárni, ktoré utesňujú a ochladzujú.

 Vo vnútrozemí sa šíria jedovaté plyny a žeravá magma sa prediera horiacim porastom. Vulkanológovia varujú, že sopka sa hneď tak neupokojí.

Kilauea je aktívna už tretí týždeň a vyvoláva obavy obyvateľov a zvedavosť turistov. Žiadne obete na životoch a s výnimkou jediného ani žiadne vážnejšie zranenia zatiaľ vulkán nespôsobil. Odborníci ale nevylučujú, že to najhoršie majú obyvatelia Havaja ešte len pred sebou. Živel je podľa nich nepredvídateľný, možná je aj masová evakuácia. Domovy, často úplne zničené, muselo opustiť zatiaľ 2 000 ľudí.

Havajská civilná obrana oznámila, že láva sa blíži ku geotermálnej elektrárni a niekoľko objektov v jej blízkosti už zničila. Elektráreň Puna Geothermal Venture, ktorá využíva na pohon turbín teplo zemského vnútra, pokrýva asi štvrtinu potreby elektrickej energie na ostrove.

Zamestnanci elektrárne urýchlene utesňujú tri šachty smerujúce 2,5 kilometra do hĺbky zeme. Horúca magma by si nimi podľa vulkanológov mohlo nájsť cestu na povrch, prípadne by mohli poslúžiť ako ventil pre jedovaté plyny. Šachty ochladzuje studená voda, aby sa vyrovnalo teplo stúpajúcou zo zemského vnútra.

Z krátera Kilauea mieri východným smerom obrovská trhlina dlhá 40 kilometrov, ktorá je teraz hlavným zdrojom obáv. Z jej útrob vyteká láva a ničí okolie. Od začiatku týždňa smeruje do mora a pri kontakte s vodou vplyvom tlaku vodných pár a chemických reakcií v divokom ohňostroji exploduje. Denne z rozsiahlej zemskej jazvy uniká cez 13 000 ton jedovatého oxidu siričitého, čo je množstvo, aké si odborníci nepamätajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy