Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koniec konšpiračným teóriám: Hitler zomrel v roku 1945
Zdielať na

Koniec konšpiračným teóriám: Hitler zomrel v roku 1945

BRATISLAVA / Po celé desaťročia sa po druhej svetovej vojne objavovali rôzne konšpiračné teórie o tom, že Adolf Hitler nezomrel 30. apríla 1945 vo svojom bunkri v Berlíne, ale že unikol s pomocou ponorky do Argentíny, alebo že žil potom niekde v Latinskej Amerike či dokonca na tajnej základni na Antarktíde. Nič z toho nie je pravda. Francúzski vedci pomocou analýzy Hitlerových zubov teraz definitívne potvrdili, že nacistický netvor zomrel na sklonku druhej svetovej vojny v roku 1945.

Tím vedený skúseným antropológom a súdnym lekárom Philippom Charlierom pomocou najmodernejšej techniky dokázal, že Adolf Hitler zomrel v roku 1945. Žiadne konšpiračné teórie, ako na konci vojny unikli, sa tak nekonajú. Výsledky bádania s názvom "Pozostatky Adolfa Hitlera: Biologická analýza a definitívna identifikácia" v piatok zverejnili na webe vedeckého časopisu European Journal of Internal Medicine.

Vzorky Hitlerových zubov poskytlo na skúmanie Rusko. Stalo sa tak prvýkrát od roku 1946, píše reflex.cz.

Na jar roku 1945 Hitler uviazol v obkľúčenom Berlíne a podľa oficiálnej verzie 30. apríla spáchal vo svojom bunkri samovraždu spolu so svojou družkou Evou Braun, ktorú si vzal tesne predtým za manželku. Pár mal spáchať samovraždu použitím kyanidových kapslí. Potom mali byť ich telá vynesené pred bunker a spálené.

V archívoch v Moskve potom boli zachované iba časti lebečnej kosti a čeľuste. Výskum lebečnej kosti z roku 2009 ale odhalil, že nepatrila Hitlerovi, ale žene medzi 20 a 40 rokmi. Zuby v čeľustnej kosti však zodpovedali Hitlerovým stomatologickým záznamom. Profesor Charlier to podľa agentúry AFP teraz potvrdil.

Pokúsil sa tiež zistiť, či Hitler skutočne zomrel po požití kyanidu. "Modré usadeniny na zuboch môžu naznačovať chemickú reakciu medzi kyanidom a kovom zubných protéz," povedal profesor Philipp Charlier.

Múzeum voskových figurín muselo odstrániť Hitlerovu figurínu, ľudia si pri nej robili selfie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy