Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stop falošným predpovediam počasia. So žiadosťou o tresty prišli meteorológovia
Zdielať na

Stop falošným predpovediam počasia. So žiadosťou o tresty prišli meteorológovia

Archívna reportáž

KÁHIRA / Egyptskí meteorológovia sa rozhodli bojovať proti prekrúteným predpovediam počasia. Medzi ľuďmi majú preto veľmi zlú povesť. Poslancom preto predložili zákon, podľa ktorého dostane každého autora neautorizovanej predpovede prísna pokuta.

Oficiálne predpovede počasia v Egypte vydáva štátny úrad EMA a od neho predpovede ďalej preberajú miestne médiá.

Pred pár dňami vyšla predpoveď, ktorá varovala pred silnou piesočnou búrkou predovšetkým na juhu a na západe krajiny. Na sociálnych sieťach sa ale objavili interpretácie, ktoré tvrdili, že búrka sa blíži ku Káhire na severe. Mnohí ľudia sa podľa "falošnej" predpovede zariadili a očakávali blížiacu sa smršť.

Tá nakoniec prišla, no nie taká silná ako podľa internetových predpovedí mala byť. Ľudia preto na účet štátnych meteorológov začali žartovať. "Zatvoril som všetky okná a dvere na balkón, pripravil som si masku a všetky ďalšie veci. Jediné, čo chýbalo, bola búrka," uviedol na sociálnej sieti jeden z užívateľov.

Podľa portálu iDnes.cz chcú meteorológovia z EMA zastaviť čím ďalej častejšie sa vyskytujúce falošné predpovede z internetu a rozhodli sa parlamentu predložil zákon, ktorý by "fejky" trestal. Každý kto zverejní neautorizovanú predpoveď dostane zatiaľ neupresnenú pokutu. "EMA je jediný úrad poverený vydávaním predpovedí počasia a upozorňovaním zúčastnených strán," uviedol na konci apríla riaditeľ úradu Ahmed Abdel Aal.

Jedna zo štátnych meteorologičiek Eman Shaker dodala, že svoje vlastné predpovede vydávajú aj ministerstvo životného prostredia alebo vodných zdrojov a zavlažovania, čo podľa nej vedie k chaosu. "Nový zákon ochráni právo občanov na správnu predpoveď počasia a zabránia ekonomickým stratám, ktoré protichodné predpovede spôsobujú," tvrdí meteorologička.

Pozrite si predpoveď počasia pre Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy