Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po použití paralyzéru zomrel už štvrtý muž
Zdielať na
Zahraničie

Po použití paralyzéru zomrel už štvrtý muž

Zdroj: Archív Joj/ilustračné

Tridsaťšesťročný Kanaďan je už štvrtým človekom v tejto krajine, ktorý sa za posledné týždne stal s najväčšou pravdepodobnosťou obeťou tejto zbrane v rukách bezpečnostných zložiek.

Tridsaťšesťročný Kanaďan zomrel v sobotu v nemocnici potom, ako proti nemu policajti zasiahli pred štyrmi dňami elektrickým paralyzérom. Ide už o štvrtého človeka, ktorý sa za posledné týždne stal v Kanade s najväčšou pravdepodobnosťou obeťou tejto zbrane v rukách bezpečnostných zložiek, uviedla dnes agentúra AFP.

Dvojčlenná policajná hliadka nasadila proti mužovi zo západnej provincie Britská Kolumbia paralyzér, ale tiež obušky a sprej v obchodnom stredisku v Chilliwacku, asi 100 kilometrov východne od Vancouvera, vraj preto, že sa choval "nevyspytateľne". Na policajtov bol podľa ich výpovede agresívny, správal sa rozčúlene a bojovne.

Postihnutý bol vraj ešte po hospitalizácii pri vedomí a komunikoval. Príčina smrti zatiaľ nebola stanovená, a nie je teda jasné, akú rolu v nej hral šok spôsobený paralyzérom, napísala agentúra AP. Prípad sa vyšetruje.

Nové diskusie o užívaní takzvaného taseru vyvolal po celom svete pred desiatimi dňami zverejnený videoklip, na ktorom kanadský policajt zasiahol 14. októbra na letisku vo Vancouveri paralyzérom proti štyridsaťročnému poľskému prisťahovalcovi, ktorý niekoľko hodín na to zomrel.

Ďalší Kanaďan zahynul 18. októbra v Montrealy a tento týždeň neprežil zrejme šok spôsobený taserom vo väzení muž z provincie Nové Škótsko, ktorý bol zadržovaný kvôli obvineniam z prepadnutia.

Výbor OSN proti mučeniu v piatok uviedol, že použitie taseru predstavuje "jednu z foriem mučenia a môže spôsobiť smrť". Vo Vancouveri sa v sobotu uskutočnila demonštrácia, ktorej účastníci požadovali zákaz používania elektrických paralyzérov.

Paralyzér omračuje pomocou silného elektrického výboja a podľa odborníkov skrýva mnohé riziká. U niektorých ľudí totiž môže vyvolať srdcovú arytmiu, niekedy až infarkt. Podľa internetovej encyklopédie Wikipedia zahynulo počas rokov 2001 až 2007 následkom rany z paralyzéru 245 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy