Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Záhada denníka Anny Frankovej je rozlúštená. Výskumníci odhalili skryté strany
Zdielať na

Záhada denníka Anny Frankovej je rozlúštená. Výskumníci odhalili skryté strany

AMSTERDAM / Holandskí výskumníci rozlúštili záhadu Denníka Anny Frankovej. Jeho autorka totiž svojho času zalepila hnedým papierom dve strany tak, aby nikto nerozlúštil, čo bolo na nich napísané. Denník svoje tajomstvo vydal až po dlhých desiatkach rokov.

Denník Anny Frankovej čítali milióny ľudí po celom svete. Nikto z nich nemal šancu prečítať si ho úplne celý. Dve jeho strany totiž mladá Anna dôkladne zakryla pred zrakmi všetkých prípadných zvedavcov. Bol to záznam z 28. septembra 1942. "Pravdou je, že sme dnes neodhalili žiadnu novú tvár Anny Frankovej. Texty sú veľmi podobné tým, ktoré sme už poznali," uviedol riaditeľ múzea Anny Frankovej Ronald Leopold. 

Záznam obsahuje štyri vtipy so sexuálnym podtónom či úvahy o sexuálnej výchove. Anna v ňom opisuje aj to, čo sa dopočula o prostitúcii. V prípade odhalenia by teda 13-ročnému dievčaťu, ktoré text písalo určite vystúpila červeň na líca. "Zrejme sa bála, že sa denník dostane do rúk ostatných ľudí, ktorí sa spolu s ňou skrývali. Preto ich zakryla," dodal Leopold. 

Rozlúštiť túto záhadu sa podarilo až pomocou moderných technológií. Denník nafotili vo vysokom rozlíšení a pri správnom nasvietení pred dvoma rokmi. Múzeum Anny Frankovej zverejnilo texty až teraz. Jedným dychom ale experti dodávajú, že dve nové stránky nič nemenia na silnom posolstve, ktoré kniha šíri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy