Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Historická udalosť v jednej z najkrvavejších krajín Ameriky. Za 24 hodín nikto násilne nezomrel
Zdielať na

Historická udalosť v jednej z najkrvavejších krajín Ameriky. Za 24 hodín nikto násilne nezomrel

Archívna reportáž

GUATEMALA / Veľmi vzácny deň zažilo hlavné mesto Guatemaly. Po dlhej dobe nebolo hlásené ani jedno násilné úmrtie. Podľa miestnej polície to bolo v dohľadateľnej histórii vôbec po prvýkrát, čo nebola počas 24 hodín nahlásená ani jedna vražda alebo zabitie.

Guatemala patrí medzi trojicu štátov s najvyšším počtom vrážd na počet obyvateľov. V krajine tiež pôsobí množstvo násilných zločineckých gangov. 

Štatistiky zaradili v minulom roku Guatemalu na tretie miesto s 32 vraždami na 100 000 obyvateľov. Horšie na tom boli iba ďalšie stredoamerické krajiny, a to Salvador a Honduras. Bezmála trojmiliónová metropola Guatemala je vôbec najkrvavejším regiónom krajiny.

Deň bez násilného úmrtia, ktorý polícia registrovala v sobotu je preto úplne nezvyčajnou udalosťou. Úrady pripisujú pozitívnu štatistiku zvýšenej policajnej aktivite a rastúcemu počtu záťahov proti gangom. 

Polícia deň bez násilia okomentovala tým, že práve v uplynulom týždni nasadila do akcie technológiu, ktorá umožňuje rýchlo identifikovať či nie je na ľudí, ktorých policajti kontrolujú pri policajných záťahoch v uliciach, vydaný zatykač. 

Odborníci sú ale skeptickí. Pochybujú totiž, že sa štatistika v dohľadnej dobe zopakuje. "Bohužiaľ, ide o ojedinelú udalosť. Je to ako lotéria," uviedol denníku El País bezpečnostný analytik Manfredo Marroquín s tým, že podľa neho nejde o príznak pozitívneho trendu znižovania kriminality. "Je to veľmi ťažké v krajine, ktorá nemá konzistentnú politiku v hospodárskych, v sociálnych ani v bezpečnostných témach," dodal. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy