Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Baťa junior chce náhradu za zabavený majetok
Zdielať na
Zahraničie

Baťa junior chce náhradu za zabavený majetok

Zdroj: batastory.net

92 / ročný Tomáš Baťa junior bude od Českej republiky vyžadovať odškodnenie za majetok, ktorý zhabali jeho rodine po druhej svetovej vojne

92-ročný Tomáš Baťa junior bude od Českej republiky vyžadovať odškodnenie za majetok, ktorý zhabali jeho rodine po druhej svetovej vojne. Povedal to v rozhovore, ktorý dnes uverejnil spravodajský server Aktuálně.cz.

„Máme záujem o to, aby nám bola vyplatená náhrada, ako podľa Benešových dekrétov bola sľúbená hodnota podnikov. Nielen nám, ale všetkým ostatným,“ povedal vnuk zakladateľa obuvníckeho impéria Tomáše Bati.

Na ministerstve spravodlivosti zatiaľ o Baťovej požiadavke nič nevedia. „Žiadnu žiadosť o náhradu škody v Českej republike nepodával,“ povedal ČTK hovorca ministerstva Jakub Stadler.

O možnosti, že sa bude domáhať odškodnenia, sa zmienil česko-kanadský podnikateľ už potom, čo pražský mestský súd v júni obnovil trestné konanie v 60 rokov starom prípade jeho strýka, zlínskeho podnikateľa Jana Antonína Baťu.

Zrušil tak rozsudok Národného súdu, ktorý J. A. Baťu začiatkom mája 1947 odsúdil k mnohoročnému väzeniu a k prepadnutiu celého mena v prospech štátu, a vrátil prípad žalobcom k došetrenu. Žalobcovia v novembri Baťovo meno očistili.

Jan Antonín Baťa bol nevlastným bratom zakladateľa obuvníckeho impéria Tomáša Baťu. Keď Tomáš v roku 1932 zahynul, zaujal v podniku jeho miesto. Za jeho vedenia továreň i mesto Zlín rozkvitali.

V roku 1941 odišiel do Brazílie, kde v roku 1965 zomrel. Teraz tam žije osem desiatok členov jeho rodiny a s Tomášom Baťom juniorom, ktorý žije v kanadskom Toronte, údajne nemajú najlepšie vzťahy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy