Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Trump pozval Putina do Bieleho domu. Ten to opätoval pozvaním do Kremľa
Zdielať na

Trump pozval Putina do Bieleho domu. Ten to opätoval pozvaním do Kremľa

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump opakovane pozval počas nedávneho telefonického rozhovoru svojho ruského kolegu Vladimíra Putina do Bieleho domu. Putin mu na oplátku ponúkol návštevu Moskvy. Informáciu zverejnil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov

Správu o vzájomnom pozvaní svetových lídrov zverejnil Lavrov s tým, že konkrétny termín možnej Putinovej cesty do Washingtonu nie je určený. Rusko od Trumpa očakáva konkrétnejšie návrhy k Putinovej návšteve, dodal Lavrov.

Trump sa podľa Lavrova počas telefonátu k Putinovmu možnému prijatiu v Bielom dome opakovane vracal a rovnako spomenul, že by rád navštívil Moskvu. Putin je na stretnutie s americkým proťajškom podle Moskvy pripravený, uviedla ruská diplomacia.

Lavrov spomenul aj nadchádzajúce stretnutie Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktoré by sa malo konať na zatiaľ neupresnenom mieste koncom mája alebo začiatkom júna. V médiách sa špekulovalo, že dejiskom takéhoto summitu by mohla byť Moskva či iné mesto v Rusku. Podľa Lavrova sa ale Rusko takúto ponuku ponuku nechystá Trumpovi navrhnúť.

Šéf ruskej diplomacie hovoril aj o údere USA, Francúzska a Británie na Sýriu v reakcii na údajný chemický útok v Dúme. Lavrov povedal, že Putin s Trumpom nedovolia ozbrojený stret medzi svojimi krajinami, a že pred úderom Rusko povedalo Spojeným štátom, ktoré oblasti v Sýrii považuje za nedotknuteľné. Túto pomyselnú hranicu spojenecký útok neprekročil, dodal Lavrov.

Pozrite si súvisiace reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy