Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sociálnej sieti miznú užívatelia. Účet zmazal každý jedenásty, boja sa o dáta
Zdielať na

Sociálnej sieti miznú užívatelia. Účet zmazal každý jedenásty, boja sa o dáta

BRATISLAVA / Spoločnosť Facebook strieda v posledných týždňoch jeden škandál za druhým. Najprv sa ukázalo, že používateľské dáta zneužívajú rôzne podniky, a to pokojne aj k politickým kampaniam. Následne vyšlo najavo, že vedenie sociálnej siete sleduje všetku súkromnú korešpondenciu užívateľov. Celý rad používateľov sa kvôli obavám preto rozhodol svoj profil zmazať, upozornil server BRG.

Na dôsledky spomínaných škandálov sa zamerala analytická spoločnosť Creative Strategies, ktorá v USA urobila štúdiu medzi jednotlivými užívateľmi. Z tej okrem iného vyplynulo, že účet na Facebooku zrušil každý 11. užívateľ (9 percent ľudí). Ďalších 17 percent ľudí sa aspoň odhodlalo zmazať mobilnú aplikáciu tejto sociálnej siete zo svojho smartphonu.

O škandáloch týkajúcich sa súkromných dát vedelo 76 percent opýtaných. Súkromie je pritom dôležité pre nezanedbateľnú časť z nich, 36 percent respondentov totiž uviedlo, že vlastné údaje sú pre nich veľmi dôležité. Ďalších 41 percent ľudí potom konštatovalo, že svoje súkromie na sociálnych sieťach berú veľmi vážne.

Hoci dáta pojednávajú primárne o americkom trhu, do istej miery ukazujú, aký trend je medzi užívateľmi v celosvetovom meradle.
Zneužité mohli byť všetky účty

Celá aféra zasiahla citeľne tiež samotnú sociálnu sieť Facebook. Škandál vypukol potom, čo samotní pracovníci Cambridge Analytica priznali, že vysali dáta zo zhruba 50 miliónov užívateľských účtov. Predstavitelia sociálnej siete, ale nakoniec priznali, že ich bolo až 87 miliónov.

Cambridge Analytica využila dáta pri vývoji softvérových nástrojov na podporu kampane Donalda Trumpa počas voľby amerického prezidenta. Spoločnosť mala oficiálne vyvíjať program pre predpoveď preferencií voličov, v skutočnosti však bolo snahou firmy ovplyvniť ich rozhodovanie.

Facebook následne oznámil, že údaje prakticky všetkých užívateľov z rovnomennej sociálnej siete sa mohli relatívne ľahko dostať do nepovolaných rúk. Bolo to dané tým, že Facebook umožňoval prakticky od svojho vzniku hľadať osoby podľa e-mailu či telefónu, čo mohli takzvaní zberači dát zneužiť. Táto funkcia bola v stredu zablokovanáŠéf Facebooku Mark Zuckerberg sa po vypuknutí celého škandálu priznal, že jeho sociálna sieť pozoruje súkromné správy prakticky všetkých užívateľov. A že v tom chce pokračovať, lebo to považuje za správne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy