Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ruský návrh rezolúcie bezpečnostná rada odmietla. Teraz sa bude rokovať o návrhu spojencov
Zdielať na

Ruský návrh rezolúcie bezpečnostná rada odmietla. Teraz sa bude rokovať o návrhu spojencov

DAMASK / Ak by Asadov režim opäť použil chemické zbrane, nezostane to bez odozvy. V tejto chvíli ale nič plánované nie je. Deň po útoku spojencov v Sýrii to vyhlásil britský minister zahraničia. Patrí medzi podporovateľov vojenského úderu, na ktorom sa podieľala aj Británia.

V čase, keď sýrsky režim bilancuje škody po leteckých náletoch spojencov, na pôde OSN sa rozbehli nové diplomatické rokovania.Francúzsko, Británia a Spojené štáty už predložili návrh rezolúcie o Sýrii, ktorá okrem iného odsudzuje nasadenie chemických zbraní a požaduje vytvorenie nezávislého vyšetrenia týchto útokov.

"Našim cieľom je dosiahnutie prímeria v Sýrii, žiadame tiež vyvodenie zodpovednosti za nedávny chemický útok v Dúme," hovorí veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haley. 

Nová rezolúcia sa dostane na rokovací stôl už v pondelok. Ešte v sobotu bezpečnostná rada zamietla ruský návrh rezolúcie kritizujúcej útoky spojencov. V Damasku medzitým prijal ruských zákonodarcov prezident Asad. Ten útok západných veľmocí označil za prejav agresie. Najnovšiu eskaláciu sýrskeho konfliktu kritizoval pápež František a znovu vyzval na ukončenie násilia.

"Som znepokojený tým, čo sa deje v Sýrii. Stále neexistuje spoločná dohoda, ktorá by zaručila mier. Svetoví lídri by mali urobiť viac v záujme nastolenia spravodlivosti a mieru," povedal pápež. 

Kým vedenie v Damasku oceňuje vojenskú pomoc Moskvy, v Rusku sa prezident Putin ocitol pod paľbou kritiky. Časť verejnosti mu totiž vyčíta, že je voči Západu príliš mäkký.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy