Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rieky po celom svete znečisťuje odpad z liekov. Situácia sa neustále zhoršuje
Zdielať na

Rieky po celom svete znečisťuje odpad z liekov. Situácia sa neustále zhoršuje

AMSTERDAM / Chemické látky pochádzajúce z liečiv znečisťujú riečne systémy po celom svete. Ak sa tento problém nezmierni, množstvo farmaceutického odpadu unikajúceho do vôd by sa do roku 2050 mohlo zvýšiť až o dve tretiny, uviedli to holandskí vedci.

Zvyšky chemikálií z liečiv podľa vedcov dosiahli vo vodnom systéme kritickú úroveň pre životné prostredie. "Vysoké koncentrácia liečiv potenciálne ohrozujú mnoho sladkovodných ekosystémov," uviedol na konferencii Európskej únie pre geovedu Francesco Bregoli z holandského Inštitútu Delft pre vodné vzdelávanie. Ak krajiny nepríjmu zmierňujúce opatrenie, porastie podľa vedcov znečistenie do roku 2050 o 65 percent. 

Na výskum použili bežný protizápalový liek, ktorého emisie sú podobné ako emisie tisícov ostatných liečiv. Európska únia a americká Agentúra pre ochranu životného prostredia naviac liek označili za hrozbu pre životné prostredie. 

Bregoli so svojím tímom vyvinuli počítačový model, ktorý odhadol súčasné aj budúce znečistenie chemikáliami z liečiv na základe miery zaľudnenia, odpadových systémov a predaja liečiv. Výsledky potom vedci porovnali s dátami nazbieranými na 1 400 staniciach, ktoré merali toxicitu použitého protizápalového lieku. 

Väčšina meracích staníc bola v Európe a v Severnej Amerike. Úroveň chemického znečistenia v Latinskej Amerike, v Afrike či v Ázii budú podľa vedcov oveľa väčšie. Niektoré z krajín upravujú menej ako štvrtinu vodného odpadu a technológií a nevedia filtrovať väčšinu chemikálií. 

Ako uvádza portál IDnes.cz, podľa Bregoliho problém nedokážu vyriešiť ani technológie ako také. "Potrebujeme výrazne znížiť spotrebu liekov," domnieva sa.

Vedci tiež zistili, že úroveň riečneho znečistenia prudko zvýšilo aj rozšírenie kanalizačných systémov v urbanizovaných oblastiach, pričom ale veľká časť odpadov nie je náležite ošetrovaná. "Odpadové vody boli v roku 2000 zdrojom znečistenia približne polovice riek na svete," povedala Maryna Strokal z Wageningenskej univerzity. Dodala tiež, že o desať rokov neskôr už boli zdrojom znečistenia takmer všetkých svetových riek. 

Nielen voda, ale aj vzduch je čoraz viac znečistenejší.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy