Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
O osude eurofondov na Slovensku rozhodnú možno už v máji. Isté je, že Slovensko stratilo na dôveryhodnosti
Zdielať na

O osude eurofondov na Slovensku rozhodnú možno už v máji. Isté je, že Slovensko stratilo na dôveryhodnosti

BRUSEL / Slovensku hrozí, že pre podvody s agrodotáciami bude mať pozastavené ich vyplácanie. Zďaleka to ale nie je všetko. V nasledujúcom období možno dostaneme menej peňazí. Štáty únie, ktoré nám finančne prispievajú, už vraj majú podvodov a škandálov v našom regióne plné zuby.

Spôsob prideľovania agrodotácií a eurofondov sa zrejme bude musieť zmeniť. Môže za to jednak brexit, ale aj škandály a netransparentné čerpanie, ktoré sa v posledných týždňoch vo veľkom odkrýva aj u nás. 

Vlani to boli stámilióny určené na vedu a výskum, ktoré pridelili pochybným firmám. Tento rok sú to dotácie na pôdohospodárstvo, ku ktorým sa dostali nielen podnikatelia s údajnými kontaktmi na taliansku mafiu, ale ako sa ukazuje, aj domáci s väzbami na najvyššiu politiku. To všetko na úkor obyčajných farmárov a z peňazí bohatších krajín, ktoré sa na eurofondy skladajú. "To, že sme teraz vnímaní ako krajina, kde boli tie ich peniaze zneužité a boli rozkradnuté, zahralo veľmi v náš neprospech," uviedol analytik Carnegie Europe Tomáš Valášek. 

"Išlo do určitej miery o prekvapenie, pretože doteraz sme boli s Estónskom vnímaní ako krajiny, kde sa tieto fondy čerpali najspoľahlivejšie," uviedol podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Čoraz viac preto v Bruseli počuť hlasy, že celá politika dotácií a eurofondov by sa mala zmeniť a pravidlá sprísniť. Konkrétny plán ale zatiaľ neexistuje. "Hľadáme taký spôsob, ktorý silne presadzujem, aby ten systém bol spravodlivý voči všetkým členom," dodal Šefčovič.

"Neverím veciam, ktoré sú napísané na papieri. Verím v činy a tým, ktorí si prácu robia tak ako majú," povedala nemecká europoslankyňa za ľudovcov Inge Graessle. "Ľudia vedia v tomto meste, že agrodotácie nie sú rozdeľované šikovne, deformujú ekonomiku. Je to silná vôľa zmeniť ich," povedal Valášek. 

"Takéto nezmysly aké sa robia v oblasti pôdohospodártsva, by mali byť anulované, to sú vyhodené peniaze," reagoval slovenský europoslanec Pál Csáky. Podľa eurosposlankyne Moniky Smolkovej by sme mali začať pri Slovenskom pozemkovom fonde a pri pôdohospodárskej platobnej agentúre. "Takto nakladať so štátnym majetkom ako sa nakladalo, netransparentne a zvýhodnene pre jednu osoby a v prospech jednej firmy, to neobstojí," uviedla Smolková. To, či to Brusel so zmenami v čerpaní eurofondov myslí vážne sa môže ukázať už v máji, kedy bude známy prvý hrubý návrh rozpočtu na roky 2021 až 2028.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy