Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Muž v azylovom dome postrelil policajtov ich zbraňou, následne sa zabil
Zdielať na

Muž v azylovom dome postrelil policajtov ich zbraňou, následne sa zabil

Archívna reportáž

DOMAŽLICE / Najskôr postrelil dvoch policajtov a potom spáchal samovraždu. K útoku došlo v českom mestečku Domažlice. Policajtov zavolali záchranári, pretože tento muž, ktorý mal pravdepodobne psychické problémy, odmietal prevoz do nemocnice.

Policajti nie sú v ohrození života, vecou sa zaoberá aj Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS). Jiří Lodr, riaditeľ Diecéznej charity Plzeň, pod ktorú azylový dom patrí, uviedol, že donedávna bezproblémový pacient bol klientom domova viac ako rok. V utorok mal byť po zhoršení stavu prevezený na hospitalizáciu. 

"Pri streľbe skutočne bola použitá jedna zo služobných zbraní príslušníka Polície ČR. Až po vyhodnotení informácii a predstave, čo sa stalo, bude možné poskytnúť informácie, či sa bude prípadom GIBS ďalej zaoberať alebo nie," povedal hovorca GIBS Ivo Mitáček. 

Lodr sa pre ČTK vyjadril, že predpisy charitných zariadení klientom zbraň nedovoľujú. "Osobné prehliadky klientov ale samozrejme robiť nemôžeme," podotkol. Pracovníci domažlického azylového domova podľa neho nevedeli o zbrani, ktorú by muž mohol mať. 

Štyridsaťtriročný pacient v azylovom dome nespolupracoval s posádkou rýchlej zdravotnej služby, ale nejavil známky agresivity, uviedla Andrea Divišová z krajskej zdravotníckej záchrannej služby. Odmietol vraj nastúpiť do sanitky. Záchranári si privolali k asistencii policajnú hliadku, aby ho mohli previezť do nemocnice. 

"Pri príjazde na miesto policajti zistili, že muž utiekol od záchranárov do domu a preto ho nasledovali. V priebehu úkonu došlo k incidentu a k streľbe. Pracujeme aj s verziou, že muž vytiahol policajtovi služobnú zbraň. Momentálne musíme objasniť, ako sa všetko stalo," povedala policajná hovorkyňa Martina Korandová. Obaja zranení policajti, ktorí boli prevezení do Domažlickej nemocnice, budú vypočutí. "Polícia Českej republiky musí situáciu zanalyzovať a prijať opatrenia, aby k podobným nešťastiam nedochádzalo," uviedol na twitteri minister vnútra Lubomír Metnar. 

Schizofrenik bol klientom domu od októbra 2016, pretože sa náhle ocitol bez bývania, naposledy bol hospitalizovaný v máji a júni minulého roka. "Bol plne kompenzovaný, jeho stav bol plne stabilizovaný a spolupracoval na odstránení svojich problémov," popísal Lodr. Posledný mesiac ale muž odmietal brať lieky a chodiť k svojej lekárke. Jeho stav sa zhoršil v noci na utorok, ráno bola preto privolaná psychologička. 

Postrelenie policajta v službe je v Českej republike pomerne výnimočné. V posledných desiatich rokoch použil strelnú zbraň napríklad v auguste 2008 niekoľkonásobný vrah Roman Postl, ktorý v Ústeckom kraji pri úteku zastrelil dvadsaťosemročného policajta. O rok neskôr pri prestrelke v pražských Řeporyjích zomreli kriminalista a recidivista, policajta zasiahla odrazená guľka zo služobnej zbrane. Vo februári 2012 boli pri zatýkaní dvojice lupičov na juhu Čiech pri hraniciach s Rakúskom zranení dvaja policajti, podľa všetkého ich zranili odrazené guľky. 

V októbri 2013 potom Kosovan Skender Bojku v obci Herink pri Prahe postrelil pred domovou prehliadkou policajta z Útvaru rýchleho nasadenia. Bojka sa obhajoval tým, že strieľal v sebaobrane, policajtov považoval za lupičov. 

Pozrite si reportáž. Radikálny moslim postrelil policajta, ušiel na letisko a napadol vojačku. Tam ho zabili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy