Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sýrska armáda podľa zdravotníckych organizácií použila chemické zbrane. Armáda i Rusko vinu odmietajú
Zdielať na

Sýrska armáda podľa zdravotníckych organizácií použila chemické zbrane. Armáda i Rusko vinu odmietajú

DAMASK / Sýrske mesto Dúmá, ktoré je pod kontrolou radikálov sa v sobotu údajne stalo terčom chemického útoku vládnych síl. Útok si vyžiadal 40 mŕtvych. Podľa agentúry AFP s touto informáciou prišli záchranári z organizácie označovanej ako Biele prilby, v podobnom duchu sa vyjadrovala aj Sýrsko-americká zdravotnícka spoločnosť. Sýrske štátne médiá ale informácie o použití chemických zbraní popreli, rovnako ako spojenecké Rusko.

Rebeli v meste Dúmá sú podľa Damasku na pokraji kolapsu a šíria falošné správy. Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva uviedla, že sobotné útoky na Dúmu si vyžiadali životy 80 ľudí, z ktorých sa asi polovica udusila po zasiahnutí chemikáliami. Organizácia ale nevie potvrdiť ani vylúčiť obvinenia, ktoré smerujú k sýrskej armáde. 

Pápež František útok označil za neospravedlniteľné použitie vyhladzovacích prostriedkov. 

Záchranári z organizácie Biele prilby uviedli, že v domoch a v krytoch sa udusili celé rodiny. Podľa nich je obetí viac ako 40. Americké ministerstvo zahraničia označilo správy o množstve obetí údajného útoku chemickými zbraňami za desivé. V prípade, že sa pravosť informácií potvrdí, budú USA žiadať odpoveď medzinárodného spoločenstva. 

Útok odsúdil aj Trump. Pustil sa do Putina

Americký prezident Donald Trump útok odsúdil a kritizoval ruského prezidenta Vladimíra Putina za podporu sýrskeho prezidenta, ktorého označil za "zviera Asada". Podľa neho musí Bašár Asad za útok zaplatiť. Útok odsúdilo aj turecké ministerstvo zahraničia, podľa ktorého padá veľké podozrenie na sýrsky režim. Ten podľa nich "nebral ohľad" na medzinárodné dohody zakazujúce chemické zbrane. Generálny tajomník OSN Antonio Guterres vyzval na zastavenie bojov v Sýrii. Priznal tiež, že OSN nie je schopná správy o chemickom útoku overiť, no ak sa potvrdia, je nutné ich okolnosti vyšetriť.

Jurij Jevtušenko, generál ruskej armády, správy o použití chemických zbraní v Sýrii poprel. Rusko je podľa neho pripravené okamžite po oslobodení mesta vyslať špecialistov na ochranu proti radiácii a chemických aj biologickým látkam. Podľa jeho slov získajú vzorky, ktoré potvrdia, že správy o nasadení chemických zbraní sú vymyslené.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy