Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Britská tajná služba je presvedčená, že lokalizovala tajné ruské laboratórium
Zdielať na

Britská tajná služba je presvedčená, že lokalizovala tajné ruské laboratórium

Archívne video

LONDÝN / Britské tajné služby sú presvedčené, že sa im podarilo lokalizovať tajné ruské laboratórium, ktoré vyrobila nervovo paralytický jed použitý pri útoku na dvojitého ruského agenta Sergeja Skripala v juhoanglickom Salisbury. Napísal to dnes britský denník The Times s odvolaním sa na nemenované zdroje v bezpečnostných službách.

Skripaľa a jeho dcéru našli 4. marca na lavičke pred reštauráciou v Salisbury, obaja v hlbokom bezvedomí. Podľa britských vyšetrovateľov boli otrávení armádnym jedom zvaným novičok, pravdepodobne ruského pôvodu. Britskí výskumníci v chemických laboratóriách v Porton Down potvrdili, že išlo o novičok, pôvod látky ale neskúmali. Podľa britských i ruských expertov to ani nie je možné zistiť .

The Times však tvrdí, že vyšetrovatelia boli s použitím vedeckej analýzy a spravodajských informácií schopní, už v dňoch bezprostredne po útoku, zdroj otravnej látky identifikovať. Podľa informácií londýnskeho denníka Briti vedeli o existencii laboratórií, kde bol jed vyrobený, už pred útokom zo 4. marca.

Bezpečnostní experti si nie sú stopercentne istí pôvodom látky, ale o mieste výroby sú presvedčení s vysokou mierou pravdepodobnosti, píše The Times. Domnievajú sa tiež, že Rusi vykonávali testy s cieľom zistiť, či je novičok možné použiť k vražedným útokom.

Skoršie informácie ruských médií a expertov, ktorí v armádnych chemických laboratóriách v sovietskych časoch pracovali, hovorili o výrobe látky typu novičok v uzavretých mestách Volské a Šichany v ruskom Povolží. Otravné látky sa tam vraj vyrábali v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Niektoré zdroje ako možné miesto výroby uvádzali tiež stredoázijský Uzbekistan, ktorý bol do začiatku 90. rokov súčasťou Sovietskeho zväzu.

Podozrivý Rus

Britská tajná polícia preveruje totožnosť Rusa, ktorý deň pred otravou agenta Sergeja Skripaľa cestoval v rovnakom lietadle, v ktorom sa Skripaľova dcéra Julila vracala z Moskvy do Londýna. Napísal to The Daily Mail. Julija Skripaľová pristála na letisku Heathrow v sobotu, 3. marca, pooobede. O denň neskôr sa so svojim otcom stala obeťou útoku nervovým plynom v juhoanglickom Salisbury.

Preverovaná ruská osoba podľa britského denníka strávila v Spojenom kráľovstve len niekoľko hodín, než sa vydala na spiatočnú cestu do Moskvy. Brtskí vyšetrovatelia skúmajú, za akým účelom podozrivý človek z Ruska do Británie prišiel.

Preverujú ďalších ľudí

Podľa zdrojov denníka The Daily Mail policajti preverujú ešte niekoľko ďalších ľudí cestujúcich v lietadle s Juliou Skripalovou. "Sme presvedčení, že je možné, že osoby zodpovedné za útok opustili krajinu počas niekoľkých hodín," povedal britskému denníku informovaný zdroj.

Britská polícia zatiaľ v súvislosti s kauzou Skripalových nehovorila o konkrétnych podozrivých, pripomenul The Daily Mail. To podľa denníka nasvedčovalo tomu, že nervová látka bola do Spojeného kráľovstva dopravená skôr poštou alebo ju z Moskvy doviezla Julija Skripalová vo svojej batožine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy