Zatiahnuté, dážď
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
USA budú prísnejšie preverovať všetkých žiadateľov o víza
Zdielať na

USA budú prísnejšie preverovať všetkých žiadateľov o víza

WASHINGTON / Spojené štáty plánujú prísnejšie previerky pre všetkých žiadateľov o víza. Vyplýva to z návrhu, ktorý v piatok zverejnilo americké ministerstvo zahraničných vecí. V prípade, že USA nové pravidlá schvália, dotknú sa ročne približne 15 miliónov ľudí.

Spojené štáty sú odhodlané prísnejšie preverovať žiadateľov o víza. Okrem iného chcú skúmať aj ich aktivitu na sociálnych sieťach. Tento návrh v piatok prezentovalo tamojšie ministerstvo diplomacie. Ak novinky prejdú, budú sa týkať ročne takmer 15 miliónov ľudí, ktorí chcú cestovať do USA.

Americké úrady chcú v budúcnosti zisťovať detailnejšie informácie. Napríklad budú skúmať aktivitu žiadateľov na sociálnych sieťach ako sú: Instagram, LinkedIn, Reddit, či Youtube. V žiadosti o víza budú musieť uvádzať svoje užívateľské mená na sociálnych sieťach za ostatných 5 rokov a tiež telefónne čísla a emailové účty, ktoré v tom čase používali.

Návrh bude schvaľovať prezidentský Úrad pre riadenie a rozpočet (OMB). Predpokladá sa, že nové nariadenie schvália, pretože zvýšenie ochrany pred možným terorizmom a ďalšími bezpečnostnými rizikami je jednou z priorít prezidenta Donalda Trumpa. Už vlani začali úrady aktivitu na sociálnych sieťach preverovať u tých žiadateľov, ktorí boli považovaní za potecionálne rizikových.

"Už teraz od všetkých žiadateľov o víza vyžadujeme kontaktné informácie, históriu ich ciest, informácie o rodinných príslušníkoch a minulé adresy pobytu. Zber týchto informácií posilní proces preverovania žiadateľov a potvrdzovanie ich identity," uvádza americké ministerstvo.

Nové pravidlá sa nepáčia napríklad Americkej únii občianskych práv (ACLU): "Ľudia sa teraz budú musieť pýtať, či niečo z toho, čo bolo napísané online, môže byť zle pochopené, alebo zle vyložené štátnymi úradníkmi," tvrdí zástupkyňa ACLU Hina Shamisová. "Existuje tu reálne nebezpečenstvo, že skenovaním sociálnych sietí nespravodlivo zasiahne najmä žiadateľov z moslimských krajín, ktorým bude následne ich žiadosť diskriminačne zamietnutá."

Imigračná politika Trumpa sa ukazuje už od jeho kampane. K najkontroverznejším krokom patrí napríklad múr, ktorý má oddeliť USA od Mexika:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy